Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τους τουρίστες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Μαΐου 2020 09:33 Η Ελλάδα ετοιμάζεται για τους τουρίστες

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό που υπάρχει, την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο.

"Πυρετός" συσκέψεων επικρατεί το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο θέμα τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους "αιμοδότες" της ελληνικής οικονομίας. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα σε ένα τομέα που η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις ανέμεναν πολλά, και τώρα γίνεται η ύστατη προσπάθεια για να μην χαθεί τελείως η τουριστική σεζόν.

Πρόκειται για μια εξίσωση με αρκετούς αγνώστους καθώς πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε., την πορεία εξάπλωσης της νόσου σε κάθε χώρα, αλλά και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ληφθούν κατά την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας.

Σε όλα τα παραπάνω το αντίβαρο είναι η πολύ καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό, όσον αφορά το τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία αλλά και τον σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλωστε τα θετικά σχόλια στα διεθνή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται συνεχώς στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις αποφάσεις που έλαβε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η καλύτερη διαφήμιση για την χώρα μας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την στήριξη του τουρισμού.

Τετάρτη ή Πέμπτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Στέλιο Πέτσα, Άκη Σκέρτσο και Δημήτρη Τσιόδρα, αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και την διασφάλιση των περισσότερων θέσεων εργασίας.

"Το Σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό που υπάρχει την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το τελικό σχέδιο. Στην συνέχεια οι υπουργοί Τουρισμού, Εργασίας, Ανάπτυξης μαζί με τον Άκη Σκέρτσο να εξειδικεύσουν τα μέτρα στήριξης.

"Τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια, που να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν κίνητρο στις επιχειρήσεις, να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά" τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Έλεγχος στα κέντρα υγείας τουριστικών περιοχών

Παράλληλα το υπουργείο υγείας έχει ξεκινήσει ελέγχους στα κέντρα υγείας των τουριστικών περιοχών προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού. Επίσης σε κάθε περιοχή θα υπάρχει και ένα ξενοδοχείο αναφοράς – τα όρια της οποίας αναμένεται να προσδιοριστούν τα επόμενα 24ωρα – στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διασπορά της νόσου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που βρίσκονται τα κέντρα υγείας κυρίως στα νησιά καθώς οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μετά του Αγίου πνεύματος τα εποχικά καταλύματα

Στο διάστημα μεταξύ 8 και 15 Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν τα εποχικά καταλύματα και ήδη έχουν αρχίσει οι ετοιμασίες προκειμένου να υποδεχθούν τους τουρίστες.

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι ιδιαιτέρως κομβικές καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν πως θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ξεκινήσουν οι αφίξεις προς την Ελλάδα. Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και αναμένουν τα δεδομένα της καμπύλης της νόσου που στην χώρα μας είναι συνεχώς μειούμενη.

Επιχείρηση "ασφαλείς διάδρομοι"

Εκτός από την Ε.Ε. που η κυβέρνηση στηρίζει την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται παράλληλα στην σύναψη διακρατικών συμφωνιών με χώρες που είχαν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα αλλά και με τα Βαλκάνια όπου οι τουρίστες θα επισκεφθούν την χώρα μας οδικώς.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ενώ ανάλογες τηλεδιασκέψεις θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεννόηση με το Ισραήλ, ενώ συνεννοήσεις υπάρχουν με την Κίνα, αλλά και χώρες του Αραβικού Κόσμου.

Δένδιας: Συντονισμός 10 χωρών για τον τουρισμό

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπουργούς εξωτερικών δέκα χώρων με πρωτοβουλία της Γερμανίας.

"Οι ελληνικές αρχές, με ιδιαίτερη προσοχή, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σημειώνοντας ότι στόχος είναι ο συντονισμός των πολιτικών για τον τουρισμό και τη σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων, με στόχο της αποκατάσταση των ελεύθερων, ασφαλών μετακινήσεων εντός της ΕΕ.

Στις 19 Μαΐου με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. "Η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της. Ασφαλής θέλουμε να παραμείνει και για τους τουρίστες, τους επισκέπτες της, που ελπίζουμε ότι και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση