"Κλειδώνει" το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μετά την έξοδο στις αγορές: Τα 5 μέτρα που θα εξαγγείλει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 09:37 "Κλειδώνει" το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μετά την έξοδο στις αγορές: Τα 5 μέτρα που θα εξαγγείλει (φωτο Intime)

Τελευταία εκκρεμότητα, του Κυριάκου Μητσοτάκη να "κλειδώσει" και ο δημοσιονομικός στόχος που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα για το 2021.

Με γεμάτα πλέον τα κρατικά ταμεία –μετά και τη χθεσινή επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου ο "κουμπαράς" θα περιέχει περί τα 38 δις. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες- αλλά και την προοπτική να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οριστικοποιεί τις εξαγγελίες που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Τελευταία εκκρεμότητα, να "κλειδώσει" και ο δημοσιονομικός στόχος που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα για το 2021. Με τη διασφάλιση ότι και του χρόνου δεν θα πρέπει να κινηθούμε εντός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωση δύο "πακέτων" μέτρων:

Το ένα θα αφορά στους τελευταίους μήνες της χρονιάς και θα αποσκοπεί στο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η έκταση της ύφεσης –στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνεται η πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο και τα αρνητικά ποσοστά αναμένεται να είναι διψήφια- και το δεύτερο στο 2021.

Μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά

Για φέτος, θα κυριαρχήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ειδικά των εποχικών υπαλλήλων. Επίσης, θα υπάρξει άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Από την άλλη, για το 2021, το βάρος θα πέσει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους –με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης- αλλά και στην ανακοίνωση ισχυρών κινήτρων για τη συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών οντοτήτων.

Γέμισε το Ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου βρήκε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με 35,5 δις. ευρώ στο Ταμείο καθώς αποτυπώθηκε και η "είσπραξη" του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που έγινε μαζικά στις 31 Αυγούστου.

Με τα 2,5 δις. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω του ομολόγου, το αποθεματικό φτάνει αισίως στα 38 δις. ευρώ επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ένα ακόμη πακέτο άμεσης στήριξης της οικονομίας το οποίο θα περιλαμβάνει:

1. Την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα επιδιωχθεί περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ να αποδοθούν στους συνταξιούχους μέσα στον Οκτώβριο.

2. Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας (επέκταση επιδόματος ανεργίας, παράταση προγράμματος συνεργασία κλπ) αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης με αποζημίωση ακόμη και 700 ευρώ τον μήνα σε όσους θα συμμετέχουν. Το πρόγραμμα θα υπακούει και στην κυβερνητική επιλογή "να στηρίζεται η απασχόληση και όχι η ανεργία" την οποία έχει υποστηρίξει με δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

3. Την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω 3ης αλλά και 4ης φάσης επιστρεπτέας προκαταβολής.

4. Την αποζημίωση ιδιοκτητών που θα υφίστανται κατόπιν συμφωνίας με τους ενοικιαστές απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης ενοικίων.

5. Την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης επενδύσεων όπως για παράδειγμα το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον το οποίο θα έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό συγκριτικά με τις προηγούμενες φάσεις.

Συνολικά, ο στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά άνω των 6 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου είτε μέσω των νέων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν είτε και μέσω αυτών που "τρέχουν" ήδη όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα "γέφυρα" το οποίο όμως ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Το ελληνικό σχέδιο για το 2021

Για το 2021, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό πακέτο Στήριξης και να εξαγγείλει μειώσεις ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών κάτι όμως που θα συνδεθεί με τον πλήρη έλεγχο της πανδημίας προκειμένου να πάψει να υφίσταται η αβεβαιότητα μιας νέας υγειονομικής κρίσης. Δεν αποκλείεται να μείνει ανοικτό το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των συντελεστών τόσο στην εισφορά αλληλεγγύης όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση