Στο παρά πέντε καθολικού lockdown Κοζάνη και Ασπρόπυργος - Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 09:26 Στο παρά πέντε καθολικού lockdown Κοζάνη και Ασπρόπυργος - Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης

Οι 12 περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" λόγω κορωνοϊού. Στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Την περεταίρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ζητούν οι λοιμωξιολόγοι που βλέπουν να υπάρχει, παρά το lockdown, αυξητική τάση των κρουσμάτων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να "κλειδώσουν" τις επόμενες ώρες και τις τελικές ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 12:30 κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι πως τόσο ο Στέλιος Πέτσας όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είχε σύσκεψη με φορείς της Δυτικής Αττικής, με δημόσιες τοποθετήσεις τους προανήγγειλαν την επιβολή καθολικών lockdown στις περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο "κόκκινο" ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί σήμερα την Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να μην επιτρέψει τη νέα διασπορά της νόσου και δημιουργία νέων εστιών και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έλευση του εμβολίου στην χώρα μας.

Συναγερμός για την Δ. Αττική και Β. Ελλάδα

Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καραντίνα από τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο ο Κορωνοϊός επιμένει και δείχνει να "χτυπά" περιοχές που το προηγούμενο διάστημα η κατάσταση έδειχνε να είναι ελεγχόμενη, όπως στις περιοχές της Δυτικής Αθήνας.

Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας που δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό της για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα. "Εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα ανάλογα με τους δείκτες και τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 281 κρούσματα στην Αττική τα 111 εντοπίστηκαν στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στα νότια προάστια.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Δυτική και Ανατολική Μακεδονία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική. Η Κοζάνη που είναι η περιοχή που μπήκε πρώτη σε καραντίνα τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ κοντά στο να μπει σε καθολικό lockdown. Τα 60 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τρόμαξαν τους ειδικούς που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.

"Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται" δήλωσε στα παραπολιτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια άσχημη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες και η Ροδόπη μία περιοχή που έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο "κόκκινο"

Μετά από 40 ημέρες lockdown τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 1000, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των διασωληνομένων που δείχνει πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ τουλάχιστον 12 περιοχές σε ολόκληρη την χώρα βρίσκονται στο "κόκκινο". Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Γρεβενά, Μαγνησία, Πέλλα, Λάρισα, Ροδόπη και Δυτική Αττική.

Ο υπουργός υγείας απηύθυνε μία ακόμη έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας. "Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας ειδικά αυτούς στις επιβαρυμένες περιοχές που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας".

Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς

Στη Θεσσαλονίκη που το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι βαρύ καθώς χθες ανακοινώθηκαν 270 κρούσματα θα επισκεφθεί σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς και θα δει από κοντά την πορεία των ελέγχων. Παράλληλα στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί το ζήτημα των μέτρων που θα ληφθούν ενόψει των εορτών, ενώ στα νοσοκομεία συνεχίζεται η κατάσταση να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση