Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές - Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 09:59 Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα λίγο πριν τις διερευνητικές - Ψηφίζεται σήμερα η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών η συζήτηση για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947.

Πέντε ημέρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα εξακολουθεί να βάζει συνεχώς θέματα στο τραπέζι του διαλόγου αυξάνοντας την ένταση με την χώρα μας.

Στην Αθήνα κρατούν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να ρίξουν λάδι στη φωτιά, σημειώνοντας πως το μοναδικό ζήτημα που θα συζητηθεί θα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα με την ψήφιση στη Βουλή, στην επικύρωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται να γίνει και στην Κρήτη όπως έχει πει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών. "Έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού", είπε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας. Μία δήλωση που προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Τουρκία.

Η Τουρκία θέλει να θέσει την δική της ατζέντα

Αναλυτές εκτιμούν πως η στάση της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα δείχνει να αναζητά την αφορμή προκειμένου να αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές φορτώνοντας την ευθύνη ενός ενδεχόμενου "ναυαγίου" στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλάει συνεχώς για συνομιλίες χωρίς ατζέντα και προϋποθέσεις κάτι που δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση η ελληνική πλευρά. "Ουδείς Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι διερευνητικές επαφές βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί με την Τουρκία να βρίσκεται διαρκώς σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία), άνοιξε μετά από καιρό διαύλους επικοινωνίας και με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στον αστερισμό της ορκωμοσίας και των πρώτων ημερών της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Στον αντίποδα η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές πως δεν πρόκειται να συζητήσει άλλο θέμα πλην της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και στην περίπτωση που υπάρξει διαφωνία, τότε η διαφορά μπορεί να επιλυθεί στον διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Όταν ο Τσαβούσογλου "αγάπησε" την Λωζάνη

Εκτός από τα ανοίγματα προς την Ε.Ε. τώρα η Τουρκία στηρίζει και την συνθήκη της Λωζάνης που μέχρι πρότινος ο Ταγίπ Ερντογάν την αμφισβητούσε δημόσια. Η νέα στροφή της Άγκυρας σημειώθηκε όταν ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την γειτονική χώρα να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ιμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

Η δήλωση αυτή του Υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος θυμήθηκε την συνθήκη της Λωζάνης. "Η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απορρίπτοντας ακόμη και την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας".

Η Ελλάδα μεγαλώνει

Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια καθώς θα το στηρίζουν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που θα ψηφίσει παρών.

Πρόκειται για την πρώτη επέκταση χωρικών υδάτων από το 1947 και τον λόγο αναμένεται να πάρουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι θα τοποθετηθούν και για το ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. "Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη, σας το λέω ως αίσθηση μεγέθους, ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση