Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι η αλλαγή σχεδίων για σχολεία και καταστήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 09:32 Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι η αλλαγή σχεδίων για σχολεία και καταστήματα (φωτο intime)

Αμφιβολίες για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Σκέψεις για επαναφορά του click away - Εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής.

Πολύ πιθανή είναι μια ανατροπή δεδομένων όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και τη λειτουργία του λιανεμπορίου, αφού σήμερα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη της αρμόδιας υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων κορωνοϊού των τελευταίων δύο ημερών έχουν τρομάξει τους ειδικούς, που βλέπουν αυξητικές τάσεις και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές. Στο επίκεντρο της ανησυχίας είναι η Αττική και ειδικά το Κέντρο και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 48ωρο ο Κεντρικός Τομέας έδωσε 217 κρούσματα και ο Βόρειος 152. Συνολικά η Αττική μετρά 836 νέες λοιμώξεις, κάτι που έχει προβληματίσει έντονα τις Αρχές.

Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική

"Η Αττική αυτήν τη στιγμή "φλερτάρει" στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα", τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, σήμερα αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

"Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια - λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σημείωσε πως "από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού όπως ο ίδιος εξήγησε.

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα "τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή "φλερτάρει" στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα".

"Στον αέρα" το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων - Σκέψεις για επαναφορά του click away

Με όλα αυτά ως δεδομένα, ι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο αλλά και το "λουκέτο" καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και ανατροπή στην απόφαση για άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων από την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Τον προβληματισμό εντείνει και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 150 χθεσινές εισαγωγές με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, οι 77 έγιναν στην Αττική. Παράλληλα, μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 62 μολύνσεις της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται άλλα 200 ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων τα 40 στην Κρήτη και τρία στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες από τους ειδικούς και δεν αποκλείεται τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν να μην είναι οριζόντια, αλλά να αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απάντησε στο θέμα του λιανεμπορίου μετά από ερώτηση του TheTOC.

"Έχουν περάσει οκτώ μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια είναι η εικόνα για το λιανεμπόριο γιατί όπως πολύ καλά θυμάστε και γνωρίζετε ο ιός επωάζει σε 14 μέρες, άρα θα πρέπει να περιμένουμε άλλες πέντε με έξι μέρες, μία εβδομάδα, προκειμένου να δούμε ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική και αλλού από το λιανεμπόριο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας στο TheTOC, με φόντο τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση