Άνοιγμα αγοράς με κρατική χρηματοδότηση: Έρχεται νέο πακέτο για εστίαση, τουρισμό και επιταγές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 11:37 Άνοιγμα αγοράς με κρατική χρηματοδότηση: Έρχεται νέο πακέτο για εστίαση, τουρισμό και επιταγές

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο για να ανακοινώσουν το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης, ένα πακέτο που θα ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό ακόμη και πάνω από τα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή τον "πήχη" που έβαλε ο υπουργός Οικονομικών μόλις την προηγούμενη Δευτέρα.

Η στόχευση του νέου πακέτου μέτρων στήριξης

Αυτή τη φορά, το πακέτο μέτρων στήριξης δεν θα περιορίζεται σε αναστολές φόρων, συμβάσεων εργασίας, δανειακών υποχρεώσεων και πάγωμα επιταγών. Από την… άμυνα στόχος είναι να περάσουμε στην… επίθεση.

Δηλαδή όχι μόνο να καλύπτονται οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές αλλά να δοθεί η απαιτούμενη βοήθεια στις επιχειρήσεις ώστε ύστερα από κάποιες εβδομάδες κανονική λειτουργίας να μπορούν από μόνες τους να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ένα νέο μέτρο στήριξης το οποίο έχει σχεδιαστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εστίαση, τουρισμός και επιστρεπτέα προκαταβολή

Η πρώτη φάση του, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις εστίασης.

Ένας βασικός "πυλώνας" του τουριστικού προϊόντος της χώρας, θα λάβει επιδοτήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ για να αγοράσει πρώτες ύλες όταν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία. Στόχος, η σωστή προετοιμασία ενόψει και της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι χωρίς την εστίαση όρθια, το τουριστικό προϊόν θα "αδυνατίσει" γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η άμεση κινητοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Αντίστοιχο πρόγραμμα θα οργανωθεί και για τον τουρισμό. Η ανακοίνωσή του αναμένεται να καθυστερήσει κάποιες ημέρες αλλά η λογική θα είναι η ίδια: κεφάλαιο κίνησης σε πληττόμενες επιχειρήσεις ώστε να χρηματοδοτήσουν το άνοιγμα των ρολών.

Ενώ η πλατφόρμα my business support για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ανοίξει ενδεχομένως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε τα χρήματα να πέσουν στην αγορά πριν από το Πάσχα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μιας 8ης φάσης.

Πιο στοχευμένης ενδεχομένως σε επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές και για τον Απρίλιο. Η ανακοίνωση θα γίνει αφού οριστικοποιηθεί το πλάνο ανοίγματος των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ένα ακόμη μέτρο "επιθετικού χαρακτήρα" που σχεδιάζεται είναι να δημιουργηθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης εκδοτών επιταγών (εννοείται με κριτήρια) ώστε να μπορέσουν να καλύψουν άμεσα όλες τις επιταγές που έχουν εκδώσει και οι οποίες έχουν παγώσει δια νόμου. Ουσιαστικά, το βάρος έχει μεταφερθεί αυτή τη στιγμή στους κομιστές των επιταγών οι οποίοι έχουν πάρει ως αντάλλαγμα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούν οι συναλλακτικές πρακτικές στην αγορά (με λίγα λόγια στην επανέναρξη της αγοράς να ζητάνε όλοι μετρητά) μελετάται ένα πλάνο χρηματοδότησης των εκδοτών για να καλύψουν τις επιταγές τώρα και να αποπληρώσουν τα ποσά σε βάθος χρόνου.

Πηγή: theetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση