Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: Άρχισε να βρέχει στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 09:19 Φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς: Άρχισε να βρέχει στον Έβρο

Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στη Λέσβο, φωτιά σε δύσβατη ορεινή περιοχή στην Πέλλα.

Καλά τα νέα από τον Έβρο, όπου άρχισε να βρέχει το πρωί της Δευτέρας, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί η φωτιά που καίει εδώ και πέντε ημέρες, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο στο δάσος της Δαδιάς.

Το πρόβλημα στην περιοχή παραμένει νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν την Α1, όπου τα εναέρια δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω καιρού.

Στο μεταξύ, τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα. «Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Στην Πέλλα, σε εξέλιξη είναι επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος. Στο σημείο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος κι ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στα Κρέστενα Ηλείας, το πύρινο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Σμέρνας, χωρίς όμως να κινδυνεύει το χωριό. Μέσα στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή του Γρύλλου, όπου η φωτιά λίγο έλειψε να φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες. Η φωτιά προς Γρύλλο δεν ανησυχεί, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και αντιμετωπίζεται με επίγειες και εναέρια και προς Σκιλλουντία ετοιμάζεται η γραμμή άμυνας με χωματουργικά. Επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Tractores.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση