Σύνοδος Κορυφής-παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης σε ρόλο γεφυροποιού -Οι επαφές με Σολτς-Ντράγκι για τελική συμφωνία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 21:42 Σύνοδος Κορυφής-παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης σε ρόλο γεφυροποιού -Οι επαφές με Σολτς-Ντράγκι για τελική συμφωνία

Κρίσιμο ρόλο για να βγει «λευκός καπνός» από τη Σύνοδο Κορυφής στο μείζον ζήτημα της κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου διαδραμάτισε στο παρασκήνιο η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν γνώση των όσων διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ των αντικρουόμενων απόψεων γύρω από τη θέσπιση πλαφόν και όχι μόνο.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που έκαναν οι ηγέτες στη μία τα ξημερώματα, βγαίνοντας από την αίθουσα του Συμβουλίου ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες ζυμώσεις και να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ώστε να ξεπεραστούν οι ενστάσεις που έβαζαν για το τελικό κείμενο, με διαφορετική αφετηρία ο καθένας.

Ο κ. Σολτς ήταν αυτός που έθετε τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επιβολή ανώτατης τιμής στην αγορά του φυσικού αερίου, ενώ ο κ. Ντράγκι διαμήνυσε κατά τη διάρκεια της Συνόδου ότι δεν θα συμφωνήσει στα τελικά συμπεράσματα αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για την ύπαρξη ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, ανάλογου με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις επαφές που είχε με τους δύο ομολόγους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να γεφυρώσει το χάσμα και να βρεθεί η κατάλληλη διατύπωση στα Συμπεράσματα, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία των 27 κρατών-μελών, που θα έδινε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κρίση ενέργειας, προστατεύοντας πολίτες και επιχειρήσεις, όπως και έγινε.

Χαρακτηριστική του παρασκηνίου που διαδραματίστηκε χθες το βράδυ ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τις εργασίες της Συνόδου, όπου σημείωσε:

«Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών».

«Από εδώ και πέρα η ευθύνη για την ολοκλήρωση των συζητήσεων και την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περνά στους υπουργούς Ενέργειας, που θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα. Εκεί όπου ο διάβολος πραγματικά κρύβεται στις λεπτομέρειες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ να σας πω πως είμαι 100% σίγουρος ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία, αλλά είναι διαφορετικό να υπάρχει πολιτική εντολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες και διαφορετικό να μην υπάρχει. Εμείς δεν θέλουμε να επιστρέψει το θέμα στους ηγέτες. Εάν γίνει αυτό, θα πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη».

Κανένας στην ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν θέλει κάποια «δυσάρεστη εξέλιξη», καθώς και οι 27 ηγέτες γνωρίζουν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του φυσικού αερίου, που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν αποκλιμάκωση, εν πολλοίς και λόγω του ισχυρού μηνύματος που εξέπεμψαν οι αποφάσεις της Συνόδου.

Επίσης, «κανείς από τους ηγέτες που αρχικά αντιδρούσαν, αλλά τελικά άναψαν το ''πράσινο φως'' για συμφωνία δεν θα θέλει να βάλει εμπόδια στην επόμενη φάση, γιατί θα φανεί αναξιόπιστος», όπως το έθετε διπλωματική πηγή.

Εξ αυτών των λόγων, υπάρχει αισιοδοξία ότι εντός του Νοεμβρίου, ακόμα και αν χρειαστεί μια δεύτερη έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, θα λυθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υιοθέτηση μιας ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση