Στην Αθήνα αύριο ο Σολτς -Προηγουμένως θα πάει στο Παρίσι για συνάντηση με Μακρόν, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 20:59 Στην Αθήνα αύριο ο Σολτς -Προηγουμένως θα πάει στο Παρίσι για συνάντηση με Μακρόν, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, από όπου και θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα με επόμενο προορισμό του την Αθήνα.

Ο ηγέτης της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ θα συναντηθεί αρχικά με τον Γάλλο ομόλογό του, σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσουν μια ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη σχέση που έχει πληγεί σοβαρά, έπειτα από αρκετούς μήνες διχασμού.

Ο γαλλογερμανικός άξονας υπήρξε ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη της ΕΕ. Η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι είναι μια ευκαιρία αυτή η σχέση να ξαναβρεί τον δρόμο της. Στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας ήρθαν στην επιφάνεια, όταν ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη.

Αν και ο Σολτς απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται απομονωμένος, οι δύο χώρες βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές κατά τη διάρκεια μιας σκληρής συζήτησης για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε «δύσκολο σημείο» και χρειάζονται... αναθέρμανση.

Το Βερολίνο αρνείται, το Παρίσι παραδέχεται το χάσμα

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο απορρίπτουν τις όποιες συζητήσεις περί διχόνοιας. «Διαφέρουμε σε ορισμένα πράγματα, αλλά όχι στα πραγματικά θεμελιώδη ζητήματα», είπε ένας, προσθέτοντας ότι «για την υποστήριξη της Ουκρανίας και τη βοήθεια εταιρειών που έχουν πληγεί από τον πόλεμο είμαστε πολύ στενά ευθυγραμμισμένοι».

Ωστόσο, ο Πιερ Σελάλ, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι δύο χώρες φαίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους όπως στο παρελθόν. «Η μηχανή για την παραγωγή συμβιβασμών φαίνεται να είναι μπλοκαρισμένη», είπε σε συνέντευξή του.

Η διαμάχη για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου ήταν καθοριστική γι' αυτό, παρόλο που ο Σολτς τελικά απέσυρε την αντίθεσή του.

Συγκρούσεις επί παντός επιστητού

Η Γερμανία και η Γαλλία συνήθως συντονίζονταν ενόψει των συνόδων κορυφής της ΕΕ. Και, μόλις πετύχαιναν την όποια συμφωνία, οι θέσεις τους σε βασικά ζητήματα αποτελούσαν οδικό χάρτη για την ευρωπαϊκή δράση.

Αλλά η απουσία μιας τέτοιας προσεκτικά «χορογραφημένης» διπλωματίας στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ήταν ένδειξη μιας ολοένα και πιο παρακμάζουσας σχέσης. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Παρίσι και το Βερολίνο συγκρούστηκαν για τα πάντα, από μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας έως αγωγούς αερίου.

Οι εντάσεις έφθασαν στο ζενίθ την περασμένη εβδομάδα με την αναβολή της κοινής συνεδρίασης του γαλλικού και γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου. Οι αξιωματούχοι απέδωσαν την καθυστέρηση στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα των ανώτερων υπουργών, αλλά και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ιδιωτικά ότι χρειάζονταν περισσότερες συνομιλίες για έναν αριθμό ζητημάτων.

Τελικά, Μακρόν και Σολτς θα έχουν ένα γεύμα εργασίας στο Παρίσι την Τετάρτη με μια μικρή ομάδα βοηθών. Και ενώ τα θέματα άμυνας και ενέργειας περιλαμβάνονται στην ατζέντα, πηγή των Ηλυσίων είπε ότι το Παρίσι επιθυμεί μια ευρύτερη συζήτηση με στόχο να επεξεργαστεί ένα κοινό όραμα για τη γαλλογερμανική σχέση. «Πρέπει τώρα να κάνουμε τις δύσκολες ερωτήσεις για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη στην Ακρόπολη ο Όλαφ Σολτς

Μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος θα αναχωρήσει άμεσα για την Αθήνα, με μια «βαριά» ατζέντα στο πρόγραμμά του. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί την Πέμπτη τον Όλαφ Σολτς, με την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών να έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 το μεσημέρι.

Η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου στην Αθήνα θα είναι σύντομη, χωρίς άλλες συναντήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Deutsche Welle, κορυφαία προτεραιότητα στην συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θεωρείται η ανταλλαγή αρμάτων μάχης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου. Επιπλέον, ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να αναφερθεί στο -ήδη εκπεφρασμένο- γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με ερωτηματικό είναι μια πιθανή συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, για τη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και για το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση