3,5 δισ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του 10ετούς – Μεγάλη επιτυχία την χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 18:37 3,5 δισ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση του 10ετούς – Μεγάλη επιτυχία την χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 η οποία πιστώνεται στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και στον ΟΔΔΗΧ.

Οι προσφορές ήταν πάνω από τα 20,5 δισ. ευρώ για την νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Τα βιβλία άνοιξαν το πρωί, με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.   

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Τελικά, το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό μεταξύ των 3,5 δις ευρώ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε επιτυχή την σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Συγκεκριμένα τόνισε «η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023».

Και συμπληρώνει «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση