Επόμενη στάση Αθήνα για τον Μπλίνκεν - Ελληνοτουρκικά, ενεργειακή ασφάλεια και σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 09:14 Επόμενη στάση Αθήνα για τον Μπλίνκεν - Ελληνοτουρκικά, ενεργειακή ασφάλεια και σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Η συνάντηση με τον Ερντογάν και η ατζέντα των επαφών του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη ενός Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία θεωρείται πάντα ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ένας παγκόσμιος «παίκτης» ενεργούν πάντα με γνώμονα τα συμφέροντά τους αλλά και κινούν τα νήματα της παγκόσμιας γεωστρατηγικής ως μεγάλη δύναμη και χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έρχεται σήμερα στην Αθήνα κομίζοντας όχι μόνο τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και την εμπειρία και τα όσα άκουσε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάνησή τους στην Τουρκία.

Ο Μπλίνκεν έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν βρίσκονται εκεί που ήταν πριν από τρεις εβδομάδες – δηλαδή στο χειρότερο σημείο τους – αλλά σε μια περίεργη φάση με αφορμή τον φονικό σεισμό στην γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα – δικαίως – εμφανίζεται επιφυλακτική στα ανοίγματα που έγιναν τα τελευταία 24ωρα από την Άγκυρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να εκμεταλλευθούν την θετική αύρα που διαφαίνεται.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο Newsbeast ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο τους.

«Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισφραγίσει ότι η χώρα μας είναι από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Οι προθέσεις του Ερντογάν

Στην Αθήνα θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει ως δεύτερη στάση του την χώρα μας, καθώς θα έχει ήδη σχηματίσει μια εικόνα για τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και για τον χρόνο των εκλογών στην χώρα του, δηλαδή αν σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία τους λόγω του φονικού σεισμού.

Επίσης, ένα θέμα που «καίει» τις ΗΠΑ είναι τι θα πράξει τελικά η Τουρκία όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ατζέντα των συζητήσεων στην Αθήνα

Πολλά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 19.30.

Στην Ουάσινγτον θεωρούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό διάλογο βήμα – βήμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, διερευνητικές επαφές και γιατί όχι στο μέλλον μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος θα τεθούν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την έναρξη την 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, την Τρίτη, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια όπως και η συζήτηση για το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με την Αλεξανδρούπολη να είναι στο επίκεντρο.

Επίσης, η Ουκρανία και η στήριξη της χώρας μας στον δίκαιο αγώνα της απέναντι στην Ρωσική εισβολή, στάση που δίνει πόντους στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας η οποία δεν έχει ακολουθήσει την γραμμή του ΝΑΤΟ.

Φυσικά θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυήτρια δύναμη της ασφάλειας και της ειρήνης.

Ένα σημαντικό κομμάτι των συζητήσεων θα περιστραφεί και γύρω από την ενέργεια με την Ελλάδα να παίζει ήδη καθοριστικό ρόλο ως πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με συμφωνίες στον τομέα αυτό τόσο με χώρες της Αφρικής όσο και των Βαλκανίων έτσι ώστε να υπάρξει πιο γρήγορα απεξάρτηση από την ρωσική ενέργεια.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η στήριξη της Αθήνας στην προσπάθεια αυτή θα συζητηθούν επίσης ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στο οποίο θα παρίστανται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αύριο Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση