Αναπτυξιακό σχέδιο Ηπείρου - Μητσοτάκης: Την μετατρέπουμε από ουραγό σε πραγματικό πρωταγωνιστή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 18:26 Αναπτυξιακό σχέδιο Ηπείρου - Μητσοτάκης: Την μετατρέπουμε από ουραγό σε πραγματικό πρωταγωνιστή

Τρεις οδικοί άξονες την βγάζουν από την απομόνωση - Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τον δρόμο Ιωάννινα -Κακκαβιά - Έτοιμο το νέο λιμάνι στην Ηγουμενίτσα - Πάνω από 380 έργα θα υλοποιηθούν μέχρι το 2030

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για το 2030, στοχεύει να αναδείξει την περιοχή «σε πραγματικό πρωταγωνιστή, όχι μόνο στην Ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική συνοχή , στην προστασία του Περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του προγράμματος που εκπονήθηκε από κοινού με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Ήπειρο του 2030, περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει να εκπονήσουμε από κοινού με την Περιφέρεια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα άλλο από έναν οδικό χάρτη για την Ήπειρο του 2030. Ένα κοινό σχέδιο δράσης που περιγράφει το δρόμο τον οποίον θέλουμε να διαβούμε μαζί προκειμένου να κάνουμε την Ήπειρο από ουραγό που ήταν στην ανάπτυξη και σε μία σειρά από άλλους δείκτες, πραγματικό πρωταγωνιστή και όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική συνοχή, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, ειδικά σε μια Περιφέρεια σαν την Ήπειρο, δεν θα κουραστώ να το πω, πρέπει να βλέπουμε ένα τετράγωνο το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την προστασία του περιβάλλοντος, με τον πολιτισμό και με τον πρωτογενή τομέα. Συμπληρώστε σε αυτό μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες γίνονται στην μεταποίηση. Και διαπιστώνουμε πραγματικά ότι η Ήπειρος μπορεί να αναπτύξει μια τέτοια δυναμική, που να της επιτρέψει να κλείσει την αναπτυξιακή “ψαλίδα” με άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της Περιφέρειας, ειδικά από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε και τα σημαντικά έργα υποδομής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 
23-04-05_0091__DPD2203

«Το σχέδιο δεσμεύει όλους κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση να είμαστε συνεπείς, να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη , όπως οδικές παρεμβάσεις προς χωριά και άλλες δράσεις που υπέδειξε η Περιφέρεια και ενταθήκαν στον Σχέδιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σχέδιο προβλέπει πάνω από 380 έργα και στάθηκε σε έργα που έχουν ξεχωριστή σημασία. Αναφερόμενος στις οδικές υποδομές υπογράμμισε, πως η Ήπειρος είναι η μεγάλη ωφελημένη από 3 οδικούς άξονες, που την βγάζουν από την απομόνωση.

 
 
23-04-05_0093__DPD2227
 

« Η Εγνατία, ένας δρόμος που έρχεται από το παρελθόν , ήταν ένα όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , την Ιόνια Οδό και το Ε65, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα σημαντικό δρόμο για την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία την Θεσσαλία, αλλά και την Αττική. Λύθηκε ο γόρδιος δεσμός για τον δρόμο Ιωάννινα -Κακκαβιά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την τεράστια αναπτυξιακή του σημασία, η διαδικασία για την παραχώρηση του λιμένα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, υπάρχει ανάδοχος, απομένει μόνο η τυπική κύρωση της σύμβασης και διευκρίνισε:

«Όταν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση, όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι, συζητάμε ουσιαστικά για μία μακροχρόνια μίσθωση, το λιμάνι και οι υποδομές εξακολουθούν να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, έρχεται ένας ιδιώτης το μισθώνει για 40 χρόνια, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επενδύσεων, οι οποίες θα έρθουν να πατήσουν πάνω στις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει. Ταυτόχρονα, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Δήμο παραχωρούμε και χρήσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία, ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να ξεδιπλώσει πλήρως την αναπτυξιακή του δυναμική»

23-04-05_0092__DPC3503

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην στήριξη όλων των ζητημάτων που αφορούν τον Πρωτογενή Τομέα και πρόσθεσε: « ‘Έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας, να εξασφαλίσουμε την φέτα η οποία είναι η εξαγωγική ναυαρχίδα, όπως έχουμε συστήματα των παρανόμων εισαγωγών γάλακτος έτσι έχουμε συστήματα ιχνηλάτησης της ποιότητας του προϊόντος».

Σκρέκας: Κάνουμε την Ήπειρο μια Περιφέρεια - πρότυπο 

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί στην Περιφέρεια Ηπείρου 68 έργα, προϋπολογισμού 275 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του αστικού τοπίου της περιοχής, τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, όπως για παράδειγμα τους βιολογικούς καθαρισμούς στο Πάπιγκο και στο Ζαγόρι, όπως επίσης έργα που σχετίζονται με δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να περνάει βιομεθάνιο και υδρογόνο». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος από το πρωί συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία που πραγματοποιεί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

 
23-04-05_0077__DPD1743



Ο κ. Σκρέκας, το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με Παραγωγικούς Φορείς στα Ιωάννινα, από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο και διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Σκρέκας συμμετείχε στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Ηπείρου στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως «το επόμενο διάστημα εκκινούμε άλλα πέντε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα:

- «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» για νοικοκυριά και αγρότες,

- «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»,

- «Εξοικονομώ 2023»,

- «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και

- «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράμμισε επίσης πως «έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις τα 1,6 δισ. επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα προήλθαν από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών, τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα των δημοπρασιών αερίων του θερμοκηπίου». Ο κ. Σκρέκας συμπλήρωσε ότι «στηρίξαμε με αποφασιστικότητα και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πήρε σχήμα ενίσχυσης από την Ε.Ε. για να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις».

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και πως η λύση για τη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η θαρραλέα είσοδος των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Γι’ αυτό το θέμα επεσήμανε ότι «παρατηρείται αλματώδης πρόοδος στις ΑΠΕ τα 3 τελευταία χρόνια, με την εγκατάσταση 4 χιλ. MW, με 70% αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», ενώ με την πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση, «γλιτώσαμε 2 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου».

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση