Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 18,3% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 16:52 Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 18,3% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 9 – 15 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.201 ατόμων. 

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 18,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 35,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,1%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4,1%, Νίκη 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, ΜέΡΑ25 2,1%, Σπαρτιάτες 1,4%.

Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 20,46%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ φέρεται να λαμβάνει 40,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 4,7%. Το όριο εισόδου στη Βουλή φαίνεται να περνούν τόσο το κόμμα Νίκη (3,9%) όσο και η Πλεύση Ελευθερίας (4,7%) ενώ το ΜέΡΑ25 μένει εκτός με 2,5%.

Αναφορικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο, βρίσκεται στο 8,3%.

Πόσοι δεν είναι βέβαιοι για την ψήφο τους

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης αφορά στη βεβαιότητα ψήφου.

Ειδικότερα, απόλυτα βέβαιο εμφανίζεται το 64% των ψηφοφόρων, μάλλον βέβαιοι το 24%, ενώ οι απαντήσεις όχι και τόσο βέβαιοι, καθόλου βέβαιοι, συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 11%.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις ψηφοφόρων

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις συσπειρώσεις – μετακινήσεις των ψηφοφόρων ανά κόμμα.

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, στη ΝΔ φτάνει το 91%, στον ΣΥΡΙΖΑ στο 85% και στο ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Οι μετακινήσεις από την ΝΔ που είναι ελάχιστες καθώς καταγράφονται διαρροές της τάξης του 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Πλεύση Ελευθερίας και 1% προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νίκη.

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει διαρροές της τάξης του 3% προς το ΚΚΕ και αθροιστικά 8% προς τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ οι διαρροές εντοπίζονται σε ένα ποσοστό 5% προς τη ΝΔ, και συνολικά 7% προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Τέλος, σχετικά με το ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι ήταν οι ψηφοφόροι για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, το 42% δηλώνει πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ το 45% αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένοι.

Όσο αφορά στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, το 59% πιστεύει ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 20% κυβέρνηση συνεργασίας και το 17% λέει ότι θα πάμε σε τρίτες κάλπες.

Πηγή: Εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση