Ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις: Στην Ολομέλεια οι αρχηγοί, θα ακολουθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 19:32 Ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις: Στην Ολομέλεια οι αρχηγοί, θα ακολουθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης

Mε ομιλίες βουλευτών και υπουργών κύλησε και σήμερα η τρίτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων που θα ολοκληρωθούν απόψε με την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή την ώρα στο βήμα του ομιλητή βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν αντίστροφα σήμερα σε σχέση με την Πέμπτη, δηλαδή ξεκίνησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ολοκληρωθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την κυρία Κωνσταντοπούλου το λόγο έλαβαν ο Δημήτρης Νατσιός, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Βασίλης Στίγκας , ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αντιμετώπισε και το απρόοπτο με τον πόνο στη μέση του, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος. Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθούν οι ομιλίες δύο υπουργών. Αυτή την ώρα στο βήμα του ομιλητή βρίσκεται ο Μάκης Βορίδης και θα ακολουθήσει ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης.

Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κλείσει με την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δείτε live από τη Βουλή:

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα συνοψίσει στην ομιλία τους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος υποσχόμενος σκληρή δουλειά.

Οι κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, όπως εξειδικεύθηκαν αυτό το τριήμερο στη Βουλή είναι η αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό στοίχημα, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος και σκοπεύει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης και την ενίσχυση του σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για την παροχή αξιοπρεπών και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους. Θα επιμείνει στην αύξηση των εισοδημάτων μέσω της ανάπτυξης, τα οφέλη της οποίας, όπως θα πει, πρέπει να μοιράζονται δίκαια σε όλους, προτρέποντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς στα επίπεδα της παραγωγικότητας που σημειώνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, θα αναφερθεί εκ νέου στη μείωση των φορολογικών βαρών, τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου με την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Πεδία στα οποία θα κριθεί η επιτυχία της κυβέρνησης του την επόμενη τετραετία.  

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου ενωτικός και να μιλήσει ως πρωθυπουργός όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τονίζοντας ότι «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει». Θα αναφέρει, επίσης, ότι το προοδευτικό κρίνεται στην πράξη και δεν καθορίζεται από ξεπερασμένα δίπολα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Θα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα προκειμένου η χώρα να περάσει στο επόμενο κεφάλαιο, αφήνοντας πίσω στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών που επιδεινώθηκαν από την πρωτοφανή οικονομική περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας. 

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στα εθνικά θέματα, τρία εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι ομιλίες των υπουργών

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή «πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος» . Έκανε λόγο για 4.000 έως 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών τον χρόνο καθώς και για αυξήσεις και στις αποδοχές δασκάλων και καθηγητών.

«Aυτή θα είναι η τετραετία της υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ. Τη νέα τετραετία, προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό και μέσα, η ενίσχυση των κέντρων υγείας, οι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία, η ψυχική υγεία, ο νέος υγειονομικός χάρτης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές των πολιτών αλλά και η κεντρικοποίηση των προμηθειών, τα οικονομικά δηλαδή, ζητήματα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως βασική προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας.

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Αμυνας, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον τομέα εθνικής άμυνας έχει τέσσερις βασικούς άξονες την επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, τη συνέχει και επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων (όπως είπε «τα 24 Rafale, οι τρεις συν μια Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται, τα 19 προγράμματα προμηθειών με πιο εμβληματικό αυτό της απόκτησης συν 20 F-35, η αναβάθμιση των 37 μαχητικών F-16, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των ΕΔ»), ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και μέριμνα για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Παπαθανάσης είπε ότι εργαζόμαστε εντατικά, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και ανοίγουμε πιο πολύ την πόρτα της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και έθεσε έξι στόχους:

  • 1-Κάθε ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιηθεί σωστά, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.
  • 2-Η απορρόφηση του νέου Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027.
  • 3-Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές απολιγνιτοποίησης
  • 4-Η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης και εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ
  • 5-Η υλοποίηση προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έως το 2027 αναμένεται να στηρίξει την πραγματική οικονομία με εισροή 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • 6-Η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης με την κάλυψη των κενών της αγοράς μέσω της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου της μιλώντας για ενίσχυση της προστασίας των παιδιών με αναπηρία, θέσπιση προπληρωμένων καρτών επιδομάτων, αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τις αρχές του 2024, μεταρρύθμιση των υπηρεσιών για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων, εκπόνηση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την μακροχρόνια φροντίδα και έθεσε το στόχο κανένα παιδί με αναπηρία να μην φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.

«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεταρρυθμιστικό κύμα ώστε η Ελλάδα να μειώσει θεαματικά τις ανισότητες» τόνισε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Θα βρούμε λύση για ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν και δεν παίρνουν σύνταξη» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Εστειλε επίσης μήνυμα λέγοντας πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω. Ούτε συνταξιούχο, ούτε εργαζόμενο. Αυτή είναι η βασική μας στόχευση», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ρίξουν την ανεργία κάτω από το 10% σε ένα με 1,5 χρόνο και έθεσε ως στόχο για την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων του ασφαλιστικού τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στήριξη του αγροτικού τομέα με σειρά παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στις δράσεις του υπουργείου, προτεραιότητα θα δοθεί και για την αύξηση του αριθμού των κατ' επάγγελμα νέων αγροτών με στόχο μέχρι το 2027 ο αριθμός τους να προσεγγίσει τις 60.000, καθώς επίσης στην στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε 12 άξονες, επιτάχυνση της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διασυνδέσεις στο σύστημα ηλεκτριμού, μεγάλα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης, επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή ενεργειακή εποχή για τα δίκτυα και τις υποδομές, προώθηση και ολοκλήρωση των έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά, στο δημόσιο τομέα και στις επιχειρήσεις. Εργα για πράσινα και Έξυπνα Νησιά, έργα για την προστασία των δασών μας από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, δασοπροστασία, ολοκλήρωση του βασικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού και των πολεοδομικών κανόνων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταρρύθμιση για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων ως δημοσίου αγαθού, προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων.

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση