Αποκαλυπτήρια για Market Pass, Youth Pass, ΕΝΦΙΑ και μισθούς στο δημόσιο – Ποιοι και πόσο κερδίζουν με το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 08:51 Αποκαλυπτήρια για Market Pass, Youth Pass, ΕΝΦΙΑ και μισθούς στο δημόσιο – Ποιοι και πόσο κερδίζουν με το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα

Το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το οποίο και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές. 

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα επεκτείνονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη θα είναι φέτος, η δεύτερη το 2024 και η τρίτη το διάστημα 2025 – 2026.

Η αρχή για το πακέτο των μέτρων θα γίνει από τον επόμενο μήνα με το market pass, όπου επεκτείνεται έως και τον Οκτώβριο και συνεχίζεται – έναν μήνα – μετά το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

Ας δούμε αναλυτικά τον οδικό χάρτη και το σύνολο των παρεμβάσεων που θα λάβουν άμεσα σάρκα και οστά:

  • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος – Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας, ειδικά στο βασικά είδη διαστροφής. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του Market Pass παραμένουν τα ίδια. Για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
  • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ, το οποίο εφεξής θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά.
  • Συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.
  • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Είναι πιθανό να υπάρξουν και αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.
  • Τεκμήρια διαβίωσης: Θα μειωθούν έως και 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

πηγή: newsit,gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση