Μικρές μειώσεις στα τιμολόγια ανακοινώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 21:49 Μικρές μειώσεις στα τιμολόγια ανακοινώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος

Άγνωστο αν θα υπάρξουν επιδοτήσεις καταναλωτών για τον Αύγουστο, ενώ ετοιμάζεται και η ΚΥΑ για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών.

Πιο χαμηλά αναμένεται να βρεθούν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο με τους παρόχους να ανακοινώνουν μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες ορμώμενες από την πτώση του κόστους του φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από εκείνα των 32 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες προσαρμογές και των ανταγωνιστικών χρεώσεων.

Πάντως δεν αποκλείεται κάποιοι πάροχοι να επιλέξουν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα τιμολόγια του Αυγούστου επιδιώκοντας να περιορίσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν για την πρόβλεψη των χρεώσεων.

Όπως και να 'χει αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μειώσεις έως 5% τότε το εύρος των τιμών (συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων) θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα από τα 7 μέχρι τα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Παραμένει άγνωστο, το αν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος τον επόμενο μήνα. Αν το πράξει τότε οι προαναφερόμενες τιμές θα βρεθούν ακόμη πιο χαμηλά.

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ως προς τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την εποχή των επιδοτήσεων σε εκείνη της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην έχει καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις και να βρίσκεται ακόμη σε ανταλλαγή απόψεων με τη ΡΑΑΕΥ.

Ως γνωστόν οι περισσότεροι πάροχοι επιθυμούν ένα μεταβατικό στάδιο με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για δύο με τρεις μήνες ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των συντελεστών του μηχανισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής από τις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνει η φορολόγηση των υπερεσόδων που έχουν αποκομίσει οι προμηθευτές ρεύματος από την έναρξη των προσωρινών μέτρων στη λιανική, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές» στο σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η έκδοση της οποίας είναι απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στους σχετικούς υπολογισμούς για κάθε πάροχο.

Η έναρξη εφαρμογής του μέτρου δρομολογείτο πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτό να «ενεργοποιηθεί» εγκαίρως. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί το κατά πόσο θα παραμείνει η ίδια αρχική χρονική περίοδος υπολογισμού των τυχόν υπερεσόδων (δηλαδή το διάστημα Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022) ή αν αυτή θα αυξηθεί για να καλύψει και μέρος του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική περίοδος εφαρμογής του μέτρου διευρύνθηκε στο τελευταίο 5μηνο του 2022, με τροπολογία που είχε καταθέσει το ΥΠΕΝ, έπειτα από τη θεσμοθέτηση του μέτρου. Αν επιλεγεί η πρώτη φάση να καλύψει περισσότερους μήνες, τότε θα χρειαστεί να υπάρξει καινούρια νομοθετική ρύθμιση. Πάντως, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα υπολογισμού, τόσο πιο αντικειμενικό θα είναι το οικονομικό «ισοζύγιο» που θα υπολογιστεί για κάθε πάροχο, πάνω στο οποίο θα καθορισθεί αν θα επιβληθεί ή όχι έκτακτη εισφορά, και πόση.

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση