Λαγουβάρδος: Ζούμε πιθανότερα τον μακροβιότερο καύσωνα που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 13:56 Λαγουβάρδος: Ζούμε πιθανότερα τον μακροβιότερο καύσωνα που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου εκτίμησε ότι θα έχουμε 16 -17 ημέρες καύσωνα που θα ξεπεράσει αυτόν του 1987 – Προειδοποίησε ότι έτσι θα είναι τα επόμενα καλοκαίρια

Την εκτίμηση ότι ζούμε πιθανότατα τον μακροβιότερο καύσωνα που έχει περάσει ποτέ στη χώρα διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγώντας ότι ήδη, το καιρικό φαινόμενο συνεχίζει για 11η ημέρα και ενδέχεται να αγγίξει τις 17 ημέρες.

«Είμαστε δύο με τρεις βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές στην θερμοκρασία θάλασσας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λαγουβάρδος.

Ερωτηθείς για το πού οφείλονται οι υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε ότι δεν οφείλονται όλα στην κλιματική αλλαγή. «Καύσωνες πάντα είχαμε. Αυτό, όμως, που διαπιστώνουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση συχνότητας τους, αύξηση της διάρκειάς τους και αύξηση της έντασης τους που επηρεάζει πλέον και πολλές περιοχές στη χώρα μας αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης».

Αν και δεν πρέπει να αποδίδουμε τα πάντα στην κλιματική αλλαγή, σίγουρα έχει συντελέσει ώστε να έχουμε αυτήν την κατάσταση όπου έχουμε πολύ θερμές αέριες μάζες σχεδόν πάνω από όλη τη Μεσόγειο.

Αντίστοιχος σε διάρκεια καύσωνας δεν έχει ξανασυμβεί

 

«Όπως δείχνουν τα στοιχεία θα περάσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, τις 16 -17 ημέρες καύσωνα που δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Επίσης, εκτίμησε ότι ο καύσωνας θα ξεπεράσει τις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 1987. «Έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στην Αθήνα, στον αστικό ιστό, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε λέγοντας ότι αναμφίβολα είναι ο πιο έντονος καύσωνας.
 

 

Σχολιάζοντας τον καύσωνα, υποστήριξε  ότι δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει, αλλά αντίθετα να μας προβληματίζει γιατί αντίστοιχες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος την επόμενη δεκαετία.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση