Πώς θα αποδράσουμε από το διαμέρισμά μας σε περίπτωση πυρκαγιάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 14:17 Πώς θα αποδράσουμε από το διαμέρισμά μας σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι βασικές οδηγίες και οι σωστές αντιδράσεις για να αποφύγουμε τον κίνδυνο

Η πυρκαγιά στο σπίτι είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όλοι στο σπίτι μας. Ακόμα κι αν έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας, πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα ατυχήματος ενώ υπάρχει και ένας επιπλέον κίνδυνος, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε: ειδικά για όσους ζούμε σε πολυκατοικίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσπάσει φωτιά σε γειτονικό διαμέρισμα, η οποία θα απειλήσει τόσο το δικό μας όσο και την πολυκατοικία συνολικά. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις είναι καλό να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές αρχές και να έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτά τα ενδεχόμενα.

Αν ξεσπάσει φωτιά στο διαμέρισμά σας:

 

  • Αν αντιληφθείτε φωτιά ή χτυπήσει συναγερμός από το σύστημα ασφαλείας που έχετε εγκαταστήσει, φωνάξτε δυνατά «φωτιά!» για να ειδοποιήσετε και τους άλλους στο σπίτι σας.
  • Μη χάνετε χρόνο ψάχνοντας να δείτε τι έχει συμβεί ή προσπαθώντας να βρείτε τι συνέβη και να πάρετε μαζί σας πολύτιμα αντικείμενα. Βγείτε γρήγορα έξω, κλείστε την πόρτα πίσω σας και καλέστε την Πυροσβεστική (τηλ. 199).
  • Επιχειρήστε να αντιμετωπίσετε τη φωτιά μόνο αν έχετε τον κατάλληλο πυροσβεστήρα και μόνο αν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση. Στο ίχνος της παραμικρής αμφιβολίας ή και φόβου (δεν είναι ντροπή να το πούμε), απλώς φύγετε γρήγορα χωρίς να ριψοκινδυνεύσετε.
  • Αν χρειαστεί να ανοίξετε κάποια πόρτα, ελέγξτε αν είναι ζεστή. Εάν είναι, μην ανοίξετε, μπορεί να υπάρχει φωτιά στην άλλη πλευρά.
  • Αν υπάρχει καπνός, μείνετε σκυμμένοι και προχωρήστε όσο πιο γρήγορα προς την έξοδο. Ο θερμός αέρας και ο καπνός ανεβαίνουν ψηλά, οπότε σκύβοντας έτσι αποφεύγετε να εισπνεύσετε επικίνδυνα αέρια.
  • Προσπαθήστε να βοηθήσετε άλλα μέλη της οικογένειάς σας και να βγείτε γρήγορα έξω, χρησιμοποιώντας τις σκάλες και ποτέ το ασανσέρ.

Αν ξεσπάσει φωτιά σε γειτονικό διαμέρισμα ή στην πολυκατοικία:

  • Η βασική αρχή είναι να μένουμε στη θέση μας, εκτός εάν το διαμέρισμα επηρεάζεται από τη φωτιά ή τον καπνό. Ο λόγος είναι ότι οι τοίχοι και οι πόρτες παρέχουν ένα καλό επίπεδο πυροπροστασίας, γι’ αυτό και οι φωτιές σε διαμερίσματα σπανίως εξαπλώνονται και σε γειτονικά. Επιπλέον, όταν μένουμε στη θέση μας, μειώνουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε σε έναν διάδρομο γεμάτο καπνό, ενώ οι πυροσβέστες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά πιο γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις από ενοίκους που εκκενώνουν την πολυκατοικία.
  • Μείνετε σε ένα ασφαλές δωμάτιο, κατά προτίμηση με παράθυρο, κλείστε την πόρτα και χρησιμοποιήστε ρούχα για να φράξετε τυχόν κενά στις πόρτες για να μην μπει καπνός.
  • Καλέστε την Πυροσβεστική, ειδοποιήστε για τη φωτιά, πείτε για τη θέση σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση