Νέες ταυτότητες: Ουρές σε αστυνομικά τμήματα για επανέκδοση των παλιών ταυτοτήτων - Οργανώνονται συλλαλητήρια

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 10:34 Νέες ταυτότητες: Ουρές σε αστυνομικά τμήματα για επανέκδοση των παλιών ταυτοτήτων - Οργανώνονται συλλαλητήρια

Οι νέες ταυτότητες έχουν φέρει σωρεία θεωριών συνωμοσίας και ξεσηκωμό εναντίον τους - Διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ξεσηκωμός επικρατεί από πλήθος κόσμο κατά των νέων ταυτοτήτων, οι οποίες θα εκδίδονται από τον Σεπτέμβριο με ουρές να δημιουργούνται καθημερινά σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να ανανεώσουν την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναγκαστούν να έχουν τη νέα... έκδοση από τον επόμενο μήνα.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που επικρατούν είναι πως σε δύο ημέρες στο Ρέθυμνο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά των νέων ταυτοτήτων, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη και μια εβδομάδα αργότερα η Αθήνα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο φρουρός του αστυνομικού μεγάρου  Κοζάνης έμεινε με το στόμα ανοικτό όταν είδε στις 2 τα ξημερώματα τρεις πολίτες να στέκονται στην είσοδο του κτιρίου. Όταν τους ρώτησε τι ήθελαν, πήρε την απάντηση ότι ήρθαν για να πιάσουν σειρά καθώς θέλουν να ανανεώσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Σταδιακά οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονταν και έκτοτε καθημερινά σχηματίζονται ουρές έξω από το αντίστοιχο γραφείο. Η προσέλευση είναι τόσο μεγάλη ώστε η αστυνομική διεύθυνση αναγκάστηκε να διευρύνει το ωράριο λειτουργείας. 

ezgif_com-webp-to-jpg__3_

Έτσι από σήμερα θα λειτουργεί από τις 07:30 ως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 08:30 ως τις 15:00. Τις Κυριακές θα είναι κλειστά. Σχεδόν η ίδια εικόνα επικρατεί σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η προσέλευση είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δεν θέλουν την νέα ταυτότητα και έτσι αντικαθιστούν την υπάρχουν η οποία ισχύει για 10 χρόνια. 
 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, δεν υπάρχουν επίσης πληροφορίες για την Θεσσαλονίκη, ωστόσο πηγές ανέφεραν πως την προηγούμενη εβδομάδα μισθωμένο λεωφορείο από μοναστήριο στάθμευσε έξω από αστυνομικό τμήμα της ανατολικής Θεσσαλονίκης και αποβίβασε ακλόγρεις που ήθελαν να αντικαταστήσουν τις ταυτότητές τους.

ezgif_com-webp-to-jpg__2_

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πάτρας όπου σύμφωνα με το Pelop.gr έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεκάδες άτομα είχαν υπογράψει μια άτυπη λίστα προτεραιότητας και περίμεναν υπομονετικά. Την περασμένη Τετάρτη, 16 Αυγούστου, η άτυπη λίστα είχε 100 ονόματα! Παρότι το γραφείο λειτουργούσε από τις 14:30 και μετά, πολλοί είχαν πάει από τις 05:00 για να πιάσουν σειρά. 

Ακόμα και στο λεκανοπέδιο σχηματίζονται ουρές έξω από αστυνομικά τμήματα. Στο Περιστέρι γραφείο ταυτοτήτων αρχίζει τη λειτουργία του στις 08:00 ενώ τα στελέχη του τμήματος προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να είναι εκεί από τις 06:00 για να πιάσουν σειρά.

Οι πολέμιοι των νέων ταυτοτήτων διοργανώνουν συλλαλητήρια στις 7 το απόγευμα την Κυριακή 3/9 στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη Κυριακή 10/9 στην Αθήνα για να πουν «ένα μεγάλο “όχι” στις ηλεκτρονικές ταυτότητες και στα τσιπάκια τους. Γιατί ο άνθρωπος πλάστηκε από τον Θεό για να ζει και να δημιουργεί ελεύθερος». Το ζήτημα της ελευθερίας, την έννοια της οποίας ο καθένας προσαρμόζει στην ικανοποίηση των δικών του θέλω, προβάλλεται συχνά ως λόγος αντίστασης: «Λέμε “όχι” στις ψηφιακές ηλεκτρονικές ταυτότητες. Δεν θα επιτρέψουμε ένα λογισμικό να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε εμείς».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση