Μητσοτάκης: Τι θα πει στη Βουλή για την πολιτική προστασία - «Πρόβα» ΔΕΘ σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 08:53 Μητσοτάκης: Τι θα πει στη Βουλή για την πολιτική προστασία - «Πρόβα» ΔΕΘ σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι μία έκτακτη ενίσχυση για τους πυροσβέστες - Mε παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός

Σε πυρετό προετοιμασιών τόσο για τη ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σάββατο όσο και για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και τα θέματα της πολιτικής προστασίας βρίσκεται το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται από το βήμα της Βουλής να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις τονωτικές «ενέσεις» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην πολιτική προστασία.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς με τους συνεργάτες του, ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Άκης Σκέρτσος ή ο Θανάσης Κοντογεώργης, πέρασαν πολλές μέρες μέσα στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, λειτουργώντας ως «σύνδεσμοι» του Μαξίμου με την Πολιτική Προστασία. Το πρώτο βήμα έγινε χθες, με την ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις στις καμένες περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας, αν και στον Έβρο η καταστροφή συνεχίζεται. Θα προωθηθεί, πάντως, άμεσα η αναδάσωση των καμένων περιοχών, πρώτη προτεραιότητα, όμως, θα είναι τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του φθινοπώρου που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες και επισήμως.

Από εκεί και πέρα, στο κυβερνητικό επιτελείο καταλήγουν σε ορισμένες βασικές προαναγγελίες για το επόμενο διάστημα. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος των εναέριων μέσων. Αν κάτι δίδαξε το φετινό καλοκαίρι, πάντως, είναι ότι στο δύσκολο ανάγλυφο πολλών περιοχών, τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν πιο στοχευμένες προσβολές σε σχέση με τα αεροσκάφη τύπου Canadair. Υπό αυτό το πρίσμα και κατ’ εφαρμογή όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ εμβέλειας 1,7 δισ, προωθείται το επόμενο διάστημα η αγορά ως και 10 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Erickson S-64 Crane. Παράλληλα, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr η κυβέρνηση δρομολογεί την προμήθεια περίπου 100 drones τεσσάρων διαφορετικών τύπων, με ορισμένα εξ αυτών να είναι διαθέσιμα και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Άλλα εξ αυτών άλλα μπορούν να πετάνε 10 ώρες για επιτήρηση, άλλα μπορούν να μεταφέρουν υλικά, ενώ οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα Antinero 3, με βάση το οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις στις αντιπυρικές ζώνες που έχουν ανοιχθεί στα δάση, ενώ θα ανοιχθούν και νέες και παράλληλα μέσω αυτού θα δίνονται χρήματα στους Δήμους για έργα αντιπυρικής προστασίας, για τα οποία θα υπάρξει ένα παρατηρητήριο τι πήραν και τι έκαναν.

Τέλος, προωθούνται νέα συστήματα πυροπροστασίας αρχαιολογικών χώρων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 20 αρχαιολογικούς χώρους που θα υποδείξει το Υπουργείο Πολιτισμού. Θα υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και για να ενεργοποιούν στη συνέχεια τα μέσα πυρόσβεσης.

Ραντεβού για τη ΔΕΘ

Πριν το ραντεβού κορυφής στη Βουλή, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη μαζί με στενούς του συνεργάτες (Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης, Θ. Κοντογεώργης κ.α.), αλλά και με μια σειρά υπουργών και υφυπουργών, προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί από νωρίς στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ μετά το μεσημέρι θα επιστρέψει στην Αθήνα για να προετοιμαστεί για τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, λίγες μέρες πριν την παρουσία του στη ΔΕΘ, να συναντά τους φορείς της πόλης και για τις δικές τους προτάσεις ως προς το οικονομικό σκέλος της ομιλίας, αλλά και για συζήτηση επί των μεγάλων έργων που δρομολογούνται. Μεταξύ αυτών το Μετρό που θα παραδοθεί σε λίγους μήνες, το Flyover που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την άλλη Παρασκευή και σε ειδική εκδήλωση που ετοιμάζουν ο Δήμος με την εταιρία Dimand για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου του ΦΙΞ που δρομολογεί η εταιρία, όπως έκανε και με το παλαιό κτίριο του Μινιόν.

Όσο για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ, αν και λελογισμένο και χωρίς μεγάλες εξαγγελίες, είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας από την ομάδα των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που έχει επιφορτιστεί με αυτό σε απευθείας επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, οι τελικές λεπτομέρειες, όμως, θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο είναι μία έκτακτη ενίσχυση για τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φωτιές, όπως είχε δοθεί πέρσι σε αστυνομικούς και λιμενικούς. Το ύψος του επιδόματος, εφόσον «κλειδώσει», εξαρτάται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση