Ανάλυση: Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Εβρο- Τι λένε έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και ειδικοί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 20:10 Ανάλυση: Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Εβρο- Τι λένε έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και ειδικοί

Το ερώτημα γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο παραμένει αναπάντητο

Το ερώτημα πώς ερμηνεύεται το ότι η φωτιά στον Εβρο καίει για 14η ημέρα απασχολεί όλους. Ποια είναι η εξήγηση; Η πρώτη απόπειρα να δοθεί απάντηση έγινε από τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικής που έδωσε μια "επιχειρησιακού" τύπου απάντηση. Φταίει ότι ο καπνός δεν επιτρέπει να δράσουν με αποτελεσματικότητα τα εναέρια μέσα, υποστηρίζει ο κ. Αρτοποιός, όπως έγραψε χθες το TheTOC:

"Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Ωστόσο, αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές", είπε ο κ. Αρτοποιός.

 

Είναι αυτή μια επαρκής εξήγηση;

 

Η εφημερίδα Καθημερινή σήμερα, επιχειρεί με ένα ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου να απαντήσει στο ερώτημα. Εμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, δίνουν την δική τους απάντηση:

"Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που είχαν από κοντά εικόνα των επιχειρήσεων στον Εβρο από τις πρώτες ημέρες, αλλά και χθες, λένε στην "Καθημερινή" ότι πλέον "η φωτιά δεν σταματιέται".

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξαν επιχειρησιακές αδυναμίες και υποστηρίζουν ότι αυτή η φωτιά δεν ήταν δυνατό να ανακοπεί από τη στιγμή που ξέφυγε. Ωστόσο, κάτοικοι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, επισημαίνουν προβλήματα συντονισμού, όταν επιχειρούν σε ένα μέρος πυροσβέστες που προέρχονται από άλλα μέρη και δεν γνωρίζουν τη μορφολογία και τις ιδιαιτερότητες της απειλούμενης περιοχής.

Πυροσβέστες: Υπάρχουν πράγματα που μας ξεπερνούν

"Υπάρχουν πράγματα που μας ξεπερνούν. Δεν μπορούμε να τη σβήσουμε, είναι φοβερή η ξηρασία και η δυναμική της φωτιάς. Δεν είναι θέμα ανικανότητας, μακάρι να ήταν ώστε να μπορέσουμε να το διορθώσουμε", υποστηρίζει άλλος συνάδελφός του, μιλώντας και αυτός στην "Καθημεριή" υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Θα πάει όπου θέλει η φωτιά, θα καθίσει όπου θέλει, μέχρι να μας δώσει ο καιρός ένα παράθυρο ευκαιρίας για να την περιορίσουμε όπου και όπως μπορούμε".

Αξιωματικός που έχει συμπληρώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην Πυροσβεστική αναφέρει ότι επιχειρούσε στην πρώτη φωτιά που είχε ξεσπάσει στις 19/8 στην περιοχή Μελία, βόρεια της Αλεξανδρούπολης (με πιθανή αιτία πρόκλησης κεραυνό), όταν στις 21/8 εκδηλώθηκαν νέες εστίες, αυτή τη φορά στη Δαδιά.

Δαδια

Οι δύο πρώτες "πιάστηκαν" εγκαίρως, η τρίτη όμως (με ώρα έναρξης 13.05) δεν περιορίστηκε κατά την πρώτη προσβολή. "Οι επίγειες δυνάμεις πήγαν στο δεκάλεπτο, έγινε εκτροπή εναερίων. Ηταν ιδανικό σενάριο, να έχεις εναέριο για να ρίξει, αλλά η φωτιά δεν πιανόταν. Είδα την εικόνα της σε βίντεο 25 λεπτά μετά και ήταν ήδη τεράστια", σημειώνει ο αξιωματικός. Οι δύο πυρκαγιές που ήταν πλέον σε εξέλιξη απείχαν πάνω από 20 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Στελέχη της Πυροσβεστικής είχαν εικόνα, βάσει και της κατεύθυνσης των ανέμων, ότι οι δύο πυρκαγιές μπορούσαν να ενωθούν, ωστόσο αυτό φαίνεται να συνέβη πιο γρήγορα από τις αρχικές εκτιμήσεις τους. "Η δεύτερη φωτιά "κούμπωσε” με την πρώτη και δεν πολεμιόταν μετά", λέει έμπειρος αξιωματικός.

Ο ίδιος περιγράφει ότι το βάρος των δυνάμεων πυρόσβεσης είχε δοθεί στα χωριά και σε κρίσιμες υποδομές, όπως υποσταθμοί της ΔΕΗ. "Προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια ανθρώπων και υποδομών. Δουλεύαμε νότια και δυτικά και στη Δαδιά οι δυνάμεις ήταν διάσπαρτες. Είχε τέτοια δυναμική η φωτιά εκεί που ό,τι και να βάζαμε μέσα θα το κατάπινε", λέει. "Δεν μπορώ να αφήσω απροστάτευτο το χωριό ή το νοσοκομείο. Επιλέγεις σημεία που μπορεί να την κρατήσεις, αλλά η φωτιά εξακολουθεί να δουλεύει σε σημεία όπου δεν φαίνεται και είναι αδύνατο να την περπατήσεις".

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του δασολόγου Γαβριήλ Ξανθόπουλου αλλά και κατοίκων του Εβρου, που επισημαίνουν λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς.

Γαβριήλ Ξανθόπουλος: Κάτι δεν κάνουμε καλά

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος μίλησε και στην ΕΡΤ, για τα λάθη που κάνει η πυροσβεστική και που κατά τον ίδιο, εξηγούν την αναποτελεσματικότητά της σε ορισμένες φωτιές, όπως ο Εβρος και η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Ένα λάθος που σημειώνει είναι ότι οι πυροσβέστες έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδος και δεν ξέρουν καλά τη μορφολογία του εδάφους εκεί όπου επιχειρούν:

"Δεν είμαι εναντίον του πυροσβέστη, ο οποίος όμως μπορεί να τον πάρουν από τα Τρίκαλα, να τον πάνε στον Έβρο, να δουλέψει ένα εξάωρο και να τον ξαναγυρίσουν στα Τρίκαλα. Και το κάνουν δηλαδή με έναν τρόπο που δεν είναι αποτελεσματικός και τον έχουν ταλαιπωρήσει" είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ένα δεύτερο λάθος που εντοπίζει είναι στην πρόληψη. Και αυτός επισημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον τα δάση να αφήνονται στην τύχη και πρέπει να τα δουλεύει η δασική υπηρεσία όλο το χειμώνα. Να αποσύρει από το δάσος βιομάζα. Κάτι που δεν έγινε στον Εβρο, όπως ομολογούν όλοι.

"Δεν φτάνει να κάνουμε καλή πρόληψη, η οποία είναι πολυσχιδής και που μέρος της μόνο ακουμπάει η πολιτική ηγεσία. Για μένα η βάση της πρόληψης είναι η δημιουργία ανθεκτικών στις πυρκαγιές τοπίων, που να αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και εκεί ακριβώς είναι που δεν το καταλαβαίνουμε. Νομίζουμε ότι το αντίμετρο θα μας σώσει", σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος

"Το δάσος, λειτουργεί, το δάσος παράγει βιομάζα, η βιομάζα αυτή όταν πλεονάζει, αυτό τελικά αργά η γρήγορα- ανάλογα με το τι οικοσύστημα είναι, στα πευκοδάση μας μπορεί στα 50 με 70 χρόνια, στα ελατοδάση μας στα 300 χρόνια- θα καεί. Άρα λοιπόν τι θέλουμε; Μια δασική υπηρεσία όπως ήταν στο παρελθόν που διαχειρίζεται αυτόν τον χώρο. Και επίσης θέλουμε μια πολιτική που να κρατάει τον κόσμο στην ύπαιθρο και να διαχειρίζεται την ύπαιθρο με κίνητρα", σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Να σημειωθεί πάντως ότι για το πρόβλημα αυτό, το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν χθες στη Βουλή ότι είναι αδύνατον να γίνεται τέτοιου είδους πρόληψη σε όλα τα δάση, αφού μιλάμε για εκατομμύρια στρέμματα. Είναι πρακτικά αδύνατον…

δαδια

Δασολόγος: Πρέπει να κρατήσεις τη φωτιά στενή, να δουλέψεις το πίσω μέρος

Ο κ. Ξανθόπουλος βλέπει και επιχειρησιακά λάθη στον τρόπο που δουλεύει η Πυροσβεστική:

"Μια τέτοια πυρκαγιά όταν έχεις μελτέμια, το έχω διδάξει πολλές φορές και δεν βλέπω να εφαρμόζεται, πρέπει να την κρατήσεις κλειστή, στενή, να δουλέψεις το πίσω μέρος και τα πλάγια. Δεν μπορείς να πας να κάτσεις μπροστά στην εθνική οδό. Θα περάσει και την εθνική οδό. Δουλεύεις στα πλάγια και πίσω την κρατάς στενή για να βρεις την ευκαιρία να τη σταματήσεις", εξήγησε.

Επισημαίνει επίσης ότι κακώς γίνονται εκκενώσεις μαζικά και ότι θα πρέπει οι πολίτες να παίρνουν οδηγίες να καθαρίζουν τους χώρους καθώς πλησιάζει η φωτιά και σημειώνει ότι ενδεχομένως δεν γίνεται αποτελεσματικά το σβήσιμο των πυρκαγιώ,ν όταν πλέον έχουν τεθεί υπό έλεγχο:

"Αυτό που βλέπετε στις αναζωπυρώσεις τις συνεχείς που γίνονται, είναι γιατί εκεί που πέφτει το νερό αυτό, όταν είναι σε δάσος ψηλό, μετά από λίγο κάποιο κούτσουρο συνεχίζει να καίει. Δεν τελειώνει η φωτιά και μόλις στεγνώσει ξανανάβει και τρέχεις μετά σαν παλαβός. Ενώ αν δείτε τους Αμερικανούς χωρίς νερό να σβήνουν ένα ολόκληρο βουνό. Πώς; Κάνοντας ζώνες, χειρωνακτικά, μικρές ζώνες. Στην Ελλάδα το κάνουμε με μπουλντόζες και δεν πάμε να το ολοκληρώσουμε, γιατί αν το αφήσεις απλώς έτσι και έρθει η φωτιά, θα περάσει", ανέφερε ο δασολόγος.

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση