Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή: Τι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 10:01 Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την φοροδιαφυγή: Τι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την φοροδιαφυγή ως τον υπ’ αριθμόν ένα «εχθρό» της οικονομίας έχει αναγάγει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και για τον περιορισμό της ετοιμάζει μία σειρά από δραστικές παρεμβάσεις, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα την περιορίσει σημαντικά, απελευθερώνοντας πόρους για μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Στην «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής θα επιστρατευτούν από την κυβέρνηση τα νέα «όπλα» που προφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μόνιμος δημοσιονομικός χώρος. 

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, θα παρουσιάσει αναλυτικά το «πακέτο» των παρεμβάσεων για την περιστολή της φοροδιαφυγής που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στην Βουλή στην διάρκεια της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «θα προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέτρα και ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα ακούσετε το Σάββατο στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και όχι με ευχολόγια» για να προσθέσει ότι «τα ψηφιακά εργαλεία, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα και σε λίγους μήνες, όχι σε πέντε τέρμινα, θα έχουμε να δείξουμε πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία ήδη το καλοκαίρι κινήθηκε με συγκεκριμένους ελέγχους και περισσότερους ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου, είναι η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπως επίσης και η επέκταση τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα, στην φαρέτρα περιλαμβάνονται αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελευθέρων επαγγελματιών, κίνητρα στους πολίτες για αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να περιληφθούν σε νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν:

  • Διασύνδεση μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 των ταμειακών μηχανών με τα POS των επιχειρήσεων.
  • Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και στους συντελεστές φορολόγησης. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
  • POS παντού: Σχεδιάζεται η υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
  • Διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών: Ένα από τα μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πληρωμή αποκλειστικά μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.
  • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Απλοποιημένο τιμολόγιο: Μείωση του ύψους του απλοποιημένου τιμολογίου από τα 100 στα 50 ευρώ.
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε πραγματικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ..).
  • Νέα κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις: Θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενους ώστε να μην επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά.
  • «Αppodixi»: Ένα από τα σενάρια προβλέπει την θέσπιση ειδικής φορο -έκπτωσης με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης αντί του αρχικού σχεδιασμού για την παροχή κλιμακωτής χρηματικής επιβράβευσης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ. Δεν έχει ωστόσο αποκλειστεί και ο συνδυασμός των δύο κινήτρων, προκειμένου οι πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο κινητό του για τον έλεγχο της γνησιότητας των αποδείξεων.
  • Επανεξέταση των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις.

Πηγή: newsit,gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση