Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές φέρνει η εκτίναξη της τιμής του Brent – Τα επικρατέστερα σενάρια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 08:40 Επίδομα θέρμανσης: Αλλαγές φέρνει η εκτίναξη της τιμής του Brent – Τα επικρατέστερα σενάρια

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά και οι ζοφερές εκτιμήσεις ότι μπορεί στο ορατό μέλλον να ξεπεράσει και τα 100 δολάρια, προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα. 

Με δεδομένο μάλιστα, ότι εφόσον ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου, η τιμή του θα διαμορφωνόταν πέριξ του 1,5 το λίτρο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να κάνουν διάφορα σενάρια προκειμένου να κάνουν λιγότερο δύσκολη την κατάσταση για τα νοικοκυριά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα μία πρόγευση των κυβερνητικών προθέσεων να δώσει ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο. Ίσως προκριθεί το σενάριο της διπλής επιδότησης που εφαρμόστηκε πέρυσι. Δηλαδή ένα ποσό επιδότησης απευθείας στην αντλία που θα αφορά όλους και επιπρόσθετα χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους.

Τα σενάρια είναι πολλά και ίσως οι οριστικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες να κλειδώσουν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, που είναι προγραμματισμένη, όπως κάθε χρόνο για τις 15 Οκτωβρίου.

Εκείνο που σίγουρα έχει «κλειδώσει» η κατάργηση του διπλασιασμού του επιδόματος για όσους είχαν μετατρέψει τον καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα είναι στα 34 ευρώ.

Τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά και το συνολικό κόστος για το δημόσιο έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ έναντι 174 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, υπήρξε τετραπλή παρέμβαση καθώς δόθηκε οριζόντια επιδότηση από το κράτος και τα διυλιστήρια, επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και διπλάσιο επίδομα σε νέους δικαιούχους που εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο.

Τα ποσά του επιδόματος κυμάνθηκαν από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, έφθασαν στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο και στα 1.600 ευρώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Όσον αφορά στα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ισχύουν τα εξής:

  • Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Περιουσιακά: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση