Αστυνομικός Διευθυντής μηνύει τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα αιματηρά επεισόδια με τους Κροάτες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 22:10 Αστυνομικός Διευθυντής  μηνύει τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα αιματηρά επεισόδια με τους Κροάτες

«Με διώκουν για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες»

Μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και δύο ακόμα ανώτατων αξιωματικών για τα αιματηρά επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκανς κατέθεσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάνθος Γιαννούλης θεωρώντας τους υπεύθυνους για τα αιματηρά επεισόδια έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η μήνυση, εκτός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, στρέφεται εναντίον του προϊσταμένου του Επιτελείου Αρχηγείου, αντιστράτηγου Ελευθέριου Γκαρίλα και του Γενικού Επιθεωρητή Ν. Ελλάδος, Αντιστράτηγου Νικόλαου Σπανουδάκη.

Ο Μ. Γιαννούλης, ο οποίος από πέρυσι έχει τοποθετηθεί στη ΓΑΔΑ, την ημέρα των αιματηρών επεισοδίων υπηρετούσε ως διευθυντής στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και θεωρήθηκε ότι μαζί με άλλους αξιωματικούς δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή τους, με αποτέλεσμα να διαταχθεί σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση και να μετακινηθούν από τη θέση τους σε άλλες υπηρεσίες.

Ο Μ. Γιανούλης στη μήνυσή του κατηγορεί την ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι προκειμένου να σβήσουν τις δικές τους ευθύνες, διώκουν τον ίδιο αν και λειτούργησε με απόλυτη επάρκεια στα καθήκοντά του, ενώ καταθέτει και σειρά αποδεικτικών στοιχείων για νΑ τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του!

Αναφέρει ότι οι μηνυόμενοι «… καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους κατέστρωσαν, κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, σχέδιο δράσης προκειμένου να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία παρέπεσαν και τα οποία αποτελούν τη μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν την 7-8-2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια…».

Παραθέτει εσωτερικά έγγραφα από τις 3 Αυγούστου τα οποία χαρακτήριζαν τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως «υψηλού ρίσκου 67,14%» και τον κίνδυνο απειλής «δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο».

Είχε επικοινωνήσει από πριν με την Europol

Την ίδια μέρα, ο κ. Γιαννούλης ζήτησε πληροφορίες από το αντίστοιχο γραφείο της Κροατίας μέσω της Europol. Στις 4-8-2023, όπως ο ίδιος υποστηρίζει στη μήνυση την οποία κατέθεσε με δικηγόρο τον γνωστό ποινικολόγο Γιάγκο Λαμπίρη, οι κροατικές αρχές ενημέρωσαν για την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των οργανωμένων φιλάθλων «Bad BlueBoys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η ενημέρωση των κροατικών αρχών κοινοποιήθηκε εγγράφως στους αρμόδιους ανωτέρους του αξιωματικούς με την επισήμανση «το περιεχόμενο να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσώπων ή και πραγμάτων…».

Είχε στείλει την απάντηση στον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς

Το συγκεκριμένο έγγραφο απεστάλη και στους τρεις μηνυόμενους και ειδικότερα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έλαβε γνώση στις 5-8-2023 και ώρα 08:59:02. Όμως, ο κ. Μαυρόπουλος δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων, ως όφειλε και ούτε ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία Προστασίας του Πολίτη.

Το χρονικό της μοιραίας ημέρας, κατά τη μήνυση Γιαννούλη

Το μεσημέρι της 7-8-2023 υπήρξε ενημέρωση του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ από την Interpol του Μαυροβουνίου, το οποίο ανέφερε τους αριθμούς κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, με τα οποία περίπου 120 Κροάτες χούλιγκαν είχαν εισέλθει στην Ελλάδα.
Αμέσως, όπως υποστηρίζει, ενημέρωσε για το σοβαρό αυτό στοιχείο εγγράφως τους μηνυόμενους καθώς και τις αρμόδιες Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έλαβε γνώση του εγγράφου στις 7-8-2023 και ώρα 15:45:09, ο προϊστάμενος του επιτελείου και υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στις 15:45:53, ενώ ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στις 16:14:42 της ίδια ημέρας.
Παρόλα αυτά – σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά – δεν έθεσαν το σύνολο του Σώματος «σε κατάσταση συναγερμού για την αποτροπή γεγονότων που εγκυμονούσαν σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Αντιθέτως, επέδειξαν «εκκωφαντική αδράνεια και αδιαφορία», η οποία είναι και «η μοναδική αιτία των θλιβερών γεγονότων που εξελίχθηκαν το βράδυ της 7-8-2023 και οδήγησαν στον οδυνηρό θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ.

Παράνομη η διεξαγωγή της ΕΔΕ

Στην ίδια μήνυση ο κ. Γιανούλης αναφέρει, ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ μετά τα όσα θλιβερά είχαν συμβεί και μπροστά «στο ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτησή του και να απωλέσει το θώκο του, αναγκάστηκε καταχρώμενος την ιδιότητά του και τα υπηρεσιακά του καθήκοντα» να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία ως στόχο έχει τη συσκότιση της αλήθειας.

Και τούτο διότι η ΕΔΕ ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου Ελευθέριο Γκαρίλα, ο οποίος είχε ενημερωθεί εγγράφως για τον κίνδυνο των επεισοδίων και επομένως δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ελέγχων και ελεγχόμενος.

Πηγή: corfupress.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση