Χατζηδάκης για συντάξεις δικαστών: Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 19:34 Χατζηδάκης για συντάξεις δικαστών: Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε δήλωση μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, για τις συντάξεις των δικαστών.

«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.

Και συνεχίζει: «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

Ελεγκτικό Συνέδριο: Διευκρινίσεις για τις αποφάσεις που αφορούν στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και τον θόρυβο που προκλήθηκε έδωσε στη δημοσιότητα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με δελτίο τύπου το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι οι τρεις δικαστικές αποφάσεις της μείζονος ολομέλειας (1330/2023, 1331/2023 και 1332/2023) είναι πιλοτικές, δηλαδή «επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο» και ουσιαστικά επιλύουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση των αποφάσεων 255/2021 και 2/2022 του Μισθοδικείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλους συνταξιούχους δικαστικούς που είτε έχουν προσφύγει είτε προτίθενται να προσφύγουν, να διεκδικήσουν την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα προ του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατατεθειμένες προσφυγές υπολογίζονται περίπου στις 450.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίθηκε ότι «η υπαγωγή για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στη νομοθεσία περί ΕΦΚΑ είναι αντισυνταγματική λόγω του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης που προκύπτει και ότι, μετά τη θέση εκποδών ως αντισυνταγματικής της εν λόγω νομοθεσίας, εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών η προϊσχύσασα νομοθεσία».

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο εξηγεί ότι σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, είναι υποχρεωμένο κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και επαναλαμβάνει ότι η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης να προβεί στον επανακανονισμό των συντάξεων είναι «μη νόμιμη και ακυρωτέα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη».

πηγή: iefimerida.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση