ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα χρόνου η αποχώρηση Τσακαλώτου – Έτοιμο το νέο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών – Άγνωστος Χ η Αχτσιόγλου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 09:56 ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα χρόνου η αποχώρηση Τσακαλώτου – Έτοιμο το νέο κόμμα ενόψει ευρωεκλογών – Άγνωστος Χ η Αχτσιόγλου

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το βράδυ της Δευτέρας (23.10.2023) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα εξόδου για τον Πανό Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα.

Οι επόμενες ώρες είναι προφανώς ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και οι πληροφορίες έλεγαν ότι Σκουρλέτης, Φίλης και Βίτσας αυτά είχαν αποφασίσει να φύγουν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δικό τους πολιτικό φορέα ο οποίος θα κινείται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ο φορέας αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιθυμούν να κατέβουν στις ευρωεκλογές .

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Δημήτρης Βίτσας χθες μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε και το όνομα με το οποίο σκέπτονται να κατέβουν στις ευρωεκλογές τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο» ανέφερε και πρόσθεσε: «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα».

Σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου κλπ, για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το ”τραβήξουμε” μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου».

Ποια άλλα στελέχη μπορεί να δουν την πόρτα της εξόδου

Μετά από τις χθεσινές διαγραφές γίνεται πάντως ακόμα πιο δύσκολο το να φτάσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Έτσι όπως δείχνουν όλα η Αννέτα Καββαδία ,η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάμπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός ,ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ακολουθήσουν τον Πανό Σκουρλέτη τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα στο νέο τους εγχείρημα.

Οι επόμενες κινήσεις τους

Το ζητούμενο σε αυτή την διαδικασία είναι το πρόσωπο το οποίο θα ηγηθεί της νέας προσπάθειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατ’ επανάληψη έχει γίνει κρούση στην Έφη Αχτσιόγλου για να εμπλακεί με αυτό το εγχείρημα , ωστόσο η πρώην υπουργός εμφανίζεται αρνητική. Το ίδιο ισχύσει και για τον Νάσο Ηλιόπουλος ενώ επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αυτός που σήμερα βρίσκεται πιο κοντά στα στελέχη της Ομπρέλας είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αν και κανείς δεν ξέρει αν θα κάνει το μεγάλο βήμα προς την έξοδο.

Η τελική στάση που θα κρατήσει η πλευρά Αχτσιόγλου θα καθοριστεί από την αυριανή συνεδρίαση που θα γίνει και στην οποία θα πάρουν μέρος στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στην Ομπρέλα λένε ότι από την στιγμή που θα γίνει η κίνηση για την δημιουργία του νέου φορέα αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν και κάποιοι βουλευτές. Τα στοιχεία που υπάρχουν ωστόσο δείχνουν ότι για την ώρα το μεγάλο βήμα θα το κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ το σκέπτεται και η Πέτη Πέρκα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα εξαρτήσει την στάση του από την τελική απόφαση που θα πάρει για το εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.

Σε ότι αφορά την παραίτηση του Στέλιου Κούλογλου οι πληροφορίες λένε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στο εξοχικό σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίγινα πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Οι πληροφορίες λένε ότι εκεί βρέθηκαν πολλά στελέχη της Ομπρέλας τα οποία συζήτησαν για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για την δημιουργία ενός νέου κόμματος το οποίο θα κάνει την εμφάνιση του στις ευρωεκλογές.

Η χθεσινή επιστολή λοιπόν του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Στέφανο Κασσελάκη όπου του γνωστοποιούσε την πρόθεση του να ανεξαρτητοποιηθεί δεν ήρθε ως κεραυνός εν αίθρια. Κάθε άλλο.

Άλλωστε ο Στέλιος Κούλογλου δεν απέκλεισε να ξανακατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές αν υπάρχει κάτι που να τον εκφράζει διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραδίδει την έδρα του όπως του ζήτησε η Κουμουνδούρου.

Πηγή: newsit.gr/ Ελ;eνη Καλογεροπούλου

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση