Ήταν ο φετινός Οκτώβριος στην Ελλάδα ο θερμότερος στην Ιστορία; - «Αλλάζει απότομα το σκηνικό από την Πέμπτη»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 11:51 Ήταν ο φετινός Οκτώβριος στην Ελλάδα ο θερμότερος στην Ιστορία; - «Αλλάζει απότομα το σκηνικό από την Πέμπτη»

Ο φετινός Οκτώβριος θυμίζει καλοκαίρι, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανυδρία, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό πρωτοφανές, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν ποτέ στο παρελθόν βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση.

Την απάντηση στην παραπάνω απορία έδωσε μέσω του iefimerida.gr ο γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Νίκος Καντερές, ο οποίος ανέτρεξε στο αρχείο που κρατά επί σειρά ετών για παρέθεσε τα στοιχεία για το εάν ο φετινός Οκτώβριος είναι ο θερμότερος που είχαμε ποτέ στη χώρα.

Είναι ο Οκτώβριος που μας αποχαιρετά ο πιο ζεστός στην Ιστορία;

Η απάντηση είναι πως όχι. Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr o κ. Καντερές, «ο Οκτώβριος του 1981 ήταν παρόμοια ζεστός, με τη μέση θερμοκρασία στην Αθήνα να φτάνει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, τον Οκτώβριο του 1992 υπήρξαν στην Αθήνα 20 ημέρες που ο υδράργυρος έφτασε από 26 έως 31βαθμούς, ενώ στις 12 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς ο υδράργυρος ανέβηκε στους 35-36 βαθμούς σε Χανιά και Ηράκλειο».

Τον Οκτώβριο του 1991 καταγράφηκε η θερμότερη μέρα του έτους

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, «την 1η Οκτωβρίου του 1991 η μεγίστη σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς στην Αθήνα και στου 39 βαθμούς σε Άργος και Τυμπάκι. Αυτή ήταν και η θερμότερη μέρα του έτους. Μετά από τρεις ημέρες ο υδράργυρος στην Αθήνα κατρακύλησε στους 17 βαθμούς από λόγω μιας ψυχρής εισβολής από τη Ρωσία. Στα 850hPa από τους 24 βαθμούς έπεσε στους 4 βαθμούς με κακοκαιρία και βοριάδες 9 μποφόρ».

«Ο άνομβρος Οκτώβριος του 2023»

«Τον Οκτώβριο του 2023 θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε άνομβρος. Φέτος στη διάρκεια του μήνα υπήρξαν δύο μεταβολές, η πρώτη στις 17-18/10 που επηρέασε τη Δυτική Πελοπόννησο (Πάτρα) και η δεύτερη στις 26/10 που «χτύπησε» κυρίως την Ήπειρο. Στις περισσότερες περιοχές δεν έβρεξε καθόλου και σε κάποιες τα ύψη βροχής ήταν πολύ μικρά. Στην Αθήνα με μέσο αριθμό ημερών βροχών 9 ημέρες και με κανονική τιμή τα 50 χιλιοστά, δεν έβρεξε καθόλου», σημειώνει ο κ. Καντερές στην ανάλυσή του. «Ο φετινός Οκτώβριος είχε 25 ημέρες από 25 έως 30 βαθμούς», σημείωσε.

Πάντως, σε αντιδιαστολή, σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Σκωτία, Αγγλία) σημειώνονται σφοδρές κακοκαιρίες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να μας επηρεάζει άμεσα, λέει ο κ. Καντερές.
Έρχεται αλλαγή του σκηνικού από τον Νοέμβριο

Κλείνοντας σε σε σχετική ερώτηση που του έγινε για το τι περιμένουμε από εδώ και πέρα, βαδίζοντας προς τον Νοέμβριο ο έμπειρος μετεωρολόγος απάντησε: «Ο Νοέμβριος έρχεται με την πρώτη απότομη παροδική μεταβολή την Πέμπτη (2/11) για να ακολουθήσει άλλη ισχυρότερη το Σαββατοκύριακο. Η μεθεπόμενη εβδομάδα θα μας θυμίσει ότι είμαστε στο φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψης θέρμανσης». «Δεν υπάρχει Νοέμβριος που να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια περιοχή, οπότε θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», κατέληξε.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση