Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές μετά το πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 18:38 Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές μετά το πρόγραμμα

Για τον τρόπο που άλλαξε το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” τις τιμές στους ηλιακούς θερμοσίφωνες  ενημερώνει με ανακοίνωση της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, ύστερα από σχετική έρευνα που διενήργησε.

Υπενθυμίζεται δε πως το πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες και  περιλαμβάνει:

  • Την επιδότηση αγοράς ενός καινούριου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)
  • Την υποχρεωτική παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα.

Και πως γίνονταν  δεκτοί προς αντικατάσταση παλιοί Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας τουλάχιστον 40 λίτρων. Δεν  ήταν δυνατή η επιδότηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα χωρίς την παράλληλη παράδοση του παλαιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα.

Η έρευνα της Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Μάλιστα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα χρησιμοποιώντας δείγμα 60 προϊόντων και 56 διαφορετικών ηλεκτρονικών καταστημάτων, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν μετά την έναρξη της επιδότησης των ηλιακών θερμοσιφώνων θα εντοπιστούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που αποτέλεσαν το δείγμα της έρευνας, επιλέχθηκαν τυχαία και εκπροσωπούν 60 προϊόντα, ώστε τα συμπεράσματα να εξάγονται με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Η έρευνα

  • Το πρώτο σκέλος της Έρευνας, έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα από 10 Οκτωβρίου 2022 έως τις 10 Νοεμβρίου 2022.
  • Κατά το δεύτερο σκέλος της Έρευνας, το οποίο έλαβε χώρα από τις 10 Μαΐου 2023 έως τις 11 Μαΐου 2023, επανεξετάστηκαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και σε τί ποσοστό τροποποιήσεις στις τιμές των προϊόντων.
  • Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2023 κατά την οποία επανεξετάσαμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα για να εξάγουμε και τα οριστικά αποτελέσματα.

Η Ένωση παραθέτει τα σημαντικότερα στατιστικά αποτελέσματα που προέκυψαν:

  • Στις 10 Μαΐου 2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 50% των προϊόντων ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 61,66% των προϊόντων
  • H πιο υψηλή ποσοστιαία αύξηση αγγίζει τα 78,81% ενώ η μικρότερη είναι 1,94%
  • Στις 10 Μαΐου 2023 ο μέσος όρος αύξησης των προϊόντων που παρατηρήθηκε ανοδική τιμή είναι 14,09% ενώ στις 18 Οκτωβρίου 2023 ο μέσος όρος αύξησης ανέρχεται σε 17,82%

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση