Σάκης Αρναούτογλου: Τι είναι τα «κόκκινα ξωτικά» που εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 13:44 Σάκης Αρναούτογλου: Τι είναι τα «κόκκινα ξωτικά» που εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Λέγονται red sprites ή κόκκινα ξωτικά και έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό του Αιγαίου φωτογραφιζόμενα από τη… Λειβαδιά, όπως σημειώνει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook. Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος!

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.

Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση