Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: «Καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 12:18 Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: «Καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μπροστά στις κάμερες. «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι η αυτή η Σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις» είπε από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας» συνέχισε η ίδια. 

«Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορές είναι σημαντική η διατήρηση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα μετά από 6 έτη πιστεύω ότι αντανακλά αυτό το θετικό πνεύμα», σημείωσε.

Ο διάλογος on camera

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

Ταγίπ Ερντογάν: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση, για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις.

Εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο – περισσότερο ίσως από ποτέ – Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας για το όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος.

Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα πιστεύω ότι αντανακλά το θετικό αυτό πνεύμα. Με τις σκέψεις αυτές κ. πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι για παραγωγικές συνομιλίες στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας. Και πάλι καλώς ήρθατε.

Ταγίπ Ερντογάν: Πρώτα από όλα πιστεύω ότι αυτή η συνεδρίαση στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συνομιλίες και συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο μετά τις 10 το πρωί. Η τελετή υποδοχής έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. 

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν κάθε σημείο από όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ελέγχονται ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρία δικά του οχήματα. Τρία, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά διαμορφωμένα οχήματα. Η διαδρομή θα γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά. Τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, θα είναι θωρακισμένες λιμουζίνες οι οποίες αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Το κόστος τους ξεπερνά τα 3 εκατ. τουρκικές λίρες, ενώ λέγεται πως θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο τουρκικό SUV TOGG.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση