Κεραμέως: Ανοίγει ο δρόμος για επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 20:13 Κεραμέως: Ανοίγει ο δρόμος για επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, τονίζει η υπουργός Εσωτερικών

Τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές είπε πως «η ευρεία συναίνεση επί της αρχής αποτελεί ένα ιδιαιτέρως θετικό μήνυμα, αφού αποδεικνύει ότι για μια μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, μπορούμε να λειτουργήσουμε πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Πέρα και πάνω από κόμματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα μεγάλη αλλαγή.

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Αυτό ακριβώς προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 Βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία και γι’ αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθe βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα».

Η υπουργός σημείωσε ότι ήδη από τις τοποθετήσεις των κομμάτων διαφαίνεται ευρεία πλειοψηφία 230 βουλευτών που συμφωνεί με την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές. «Αν συμφωνούμε για τις ευρωεκλογές γιατί να μην το εφαρμόσουμε και στις εθνικές εκλογές;» είπε.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή αφορά την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου για όλους τους εκλογείς εντός και εκτός Ελλάδα αποκλειστικά στις ευρωεκλογές. Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου απαιτεί απλή πλειοψηφία καθώς καθορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από την εγχώρια νομοθεσία.

Η τροπολογία που κατέθεσε η κ. Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές μόνο, όμως για τους Έλληνες του εξωτερικού απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση