Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοινώνει μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 09:37 Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοινώνει μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο στη Βουλή

Στις 11 η «Ώρα του Πρωθυπουργού» - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την παύση της αγρανάπαυσης που αποφάσισε η Κομισιόν - Ανακοινώνονται και μέτρα ενεργειακής στήριξης από Σκυλακάκη, Αυγενάκη

Στραμμένες τις κεραίες τους στη Βουλή θα έχουν σήμερα το πρωι οι εξεγερμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία και αναμένεται να περιγράψει κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις στήριξης των αγροτών απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, πάντως, μέσω του protothema.gr επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα», ανατρέποντας όλες τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν μια σειρά επιλογών για τον πρωθυπουργό, σταθμίζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έτος έχει μόλις εκκινήσει. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει κανείς να κρατά μικρό «καλάθι» για την προοπτική εξαγγελιών από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε δεν θέλει να διολισθήσει σε μια άκρατη παροχολογία, παρά την αναγνώριση του ότι τα προβλήματα των αγροτών έχουν βάση.

Το μέτρο που είναι στο τραπέζι και εξετάζεται περισσότερο από όλα είναι αυτό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε γίνει το 2022 και το 2023. Πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικό κόστους περί τα 80 εκατ. ευρώ, με άλλα λόγια δεν είναι απαγορευτικό, αλλά δεν είναι και απλό. Μένει να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση ή θα προαναγγείλει, με μια δεδομένη δεσμευτικότητα, τη δρομολόγηση του μέτρου σε λίγο καιρό, όταν θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, δια στόματος Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πυροσβεστικών μέτρων για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και λοιπούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, με κεντρικό τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα περιλάβουν και τα 88 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει «κάβα» από το 2023.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αναγγελία της Κομισιόν για το «φρένο» στο μέτρο της αγρανάπαυσης αγροτικών γαιών που εκτιμάται ότι εν Ελλάδι αφορά πάνω από 127.000 αγρότες, ενισχύει τη γεωργική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα και τις συνακόλουθες επιδοτήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της προοδευτικής επαναδιαπραγμάτυευσης μέρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πράσινης Ατζέντας που υιοθετεί η Ε.Ε., κυρίως σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη με προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες και δεν πληρούν τα ίδια standards με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Το πρόγραμμα "Απόλλων"

Ως προς το αγροτικό ρεύμα, θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να δρομολογήσει κάποιο πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας. Αντιθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα Απόλλων, το οποίο θα αφορά την κάλυψη σημαντικού ποσοστού των ενεργειακών αναγκών Ελλήνων αγροτών και αναμένεται να καλύψει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).

Στην πραγματικότητα, τα επόμενα χρόνια θα δρομολογηθούν μεγάλοι σταθμοί φωτοβολταϊκών και η αυτοκατανάλωση θα γίνεται με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Πρόκειται, βεβαίως, για μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, με πιο πιθανό χρόνο έναρξης ισχύος το 2027. Σημειωτέον, για τους πληγέντες από τον Daniel παραγωγούς ισχύει το ειδικό πλαίσιο διετούς αναστολής πληρωμής για το ρεύμα και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο.

Επαφές με αγρότες

Μπορεί, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης να συνάντησε προ ημερών αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας και να είχαν έναν άκρως πολιτισμένο διάλογο, έστω και αν δεν κατέληξε σε κάποιο απτό αποτέλεσμα, φαίνεται όμως δύσκολο αυτή την ώρα να έχουμε τις επόμενες μέρες ένα ραντεβού του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών. Οι αγρότες των μπλόκων, πάντως, συντάσσουν επιστολή για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, κάτι τέτοιο, όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση