Flyover στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση στα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των έργων και πρόταση για τηλεργασία στο δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 13:28 Flyover στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση στα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των έργων και πρόταση για τηλεργασία στο δημόσιο

Τα έργα για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει. Όπως διαπιστώνουν ειδικοί, αυτά ήρθαν να μεγεθύνουν το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια στην πόλη…

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη από τις διαπιστώσεις ειδικών για τα αιωρούμενα σωματίδια στην πόλη. Το πρόβλημα φαίνεται να εξαπλώνεται ακόμα και σε περιοχές που παλιότερα δεν ήταν έντονο. Αιτία φαίνεται πως είναι τα έργα για την κατασκευή του Flyover. Με μια σειρά από προτάσεις να έχουν πέσει στο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση στους δρόμους και βελτίωση της κατάστασης.

Διαχρονικά η Θεσσαλονίκη υπέφερε από τα αιωρούμενα σωματίδια, ωστόσο, οι εργασίες για το Flyover, μεγέθυναν και εξάπλωσαν το φαινόμενο και σε περιοχές γύρω από το κέντρο. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Γιουτίκα, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Κ.Μ που μίλησε στην ΕΡΤ, έχουν γίνει δεκαπέντε συγκεκριμένες προτάσεις από την περιφέρεια για να αντιμετωπιστούν όσο γίνεται οι επιπτώσεις, όπως το να εφαρμοστεί και πάλι η τηλεργασία στο δημόσιο, να μην κυκλοφορούν τα φορτηγά στους δρόμους ώρες αιχμής, κ.α.

“Αρχές του έτους είδαμε πολύ έντονες υπερβάσεις και πιο συχνές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με κίνδυνο της δημόσιας υγείας”, τόνισε ο κ. Γιουτίκας. Όπως εξήγησε, μόνο στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου έγιναν επτά υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, όχι μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές.

Υπήρξαν και ανησυχητικά δεδομένα σε ό,τι αφορά άλλους ρύπους, όπως είναι το μονοξείδιο του αζώτου και του άνθρακα, που οφείλονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μποτιλιάρισμα και στα καυσαέρια που εκλύονται από τα ΙΧ και τα υπόλοιπα οχήματα.

Ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων καταγράφει σημαντικές υπερβάσεις ακόμη και σε περιοχές, όπως η Καλαμαριά, που δεν είχαν ιδιαίτερο θέμα με τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες, και στεφανιαία νόσο, ενώ ερευνάται αν μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση