Ο Μητσοτάκης παρουσίασε μηχανισμό παρακολούθησης έργων στους 13 περιφερειάρχες: Να μην πάει χαμένο ούτε 1 ευρώ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2024 12:48 Ο Μητσοτάκης παρουσίασε μηχανισμό παρακολούθησης έργων στους 13 περιφερειάρχες: Να μην πάει χαμένο ούτε 1 ευρώ

Ετοιμάζεται δημόσια πλατφόρμα για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια - «Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα»

Τον καλύτερο συντονισμό για την υλοποίηση των 13 περιφερειακών σχεδίων που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του προς τους 13 περιφερειάρχες τους οποίους υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων υπό την προεδρία της κυβέρνησης και τον Άκη Σκέρτσο για την παρακολούθηση της υλοποίησης αλλά και τη δημιουργία μιας δημόσιας πλατφόρμας για τα έργα τα οποία ολοκληρώνονται, υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και δήμο.

«Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους περιφερειάρχες στους οποίους τόνισε ότι στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς καθώς «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων

«Συναντιόμαστε σήμερα λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας ακολουθώντας με συνέπεια αυτά που είχα πει το βράδυ των εκλογών ότι δηλαδή η κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μία υποχρέωση και μόνο χωρίς δογματισμούς και κομματικούς χρωματισμούς την όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που υλοποιούμε, την μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο περιφερειών, την αποτελεσματικότηερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις και βέβαια την αποκέντρωση που αποτελεί την προυπόθεση ευημερίας όλων» ξεκίνησε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά πέρυσι επιχειρήσαμε μια αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 περιφέρειες, η Αττική είναι ξεχωριστή κατηγορία, με στόχο να τονίσουμε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και εκείνα τα πεδία που απαιτούν μεγαλύτερη στήριξη και μεγαλύτερη ενίσχυση» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο μηχανισμός παρακολούθησης υλοποίησης των εργών

«Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης υπό τον Άκη Σκέρτσο δημιουργείται ένα συνεκτικό πλέγμα έργων και πολιτικών σε τοπικό περιφερειακό και εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με την επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε και πυκνώνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία με τη βοήθεια ενός σταθερού μηχανισμού παρακολούθησης των περιφερειακών σχεδίων αλλά και της εξέλιξης όλων των έργων που υπάρχονται υπό την εποπτεία της προεδρίας της κυβέρνησης και αυτό σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, μια συνεκτική στρατηγική εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι ηΗ ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προυπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε «ένα βήμα παρακάτω προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της ενημέρωσης του πολίτη και θα ενεργοποιήσουμε μία δημόσια πλατφόρμα που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη στην οποία θα παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για τα έργα που ολοκληρώνονται και υλοποιούνται και σχεδιάζονται σε κάθε περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα σε κάθε δήμο της χώρας».

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο

Στόχος μας μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων είναι η διαμόρφωση μία συνεκτική στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του απέναντι σε τρέχουσες αλλά και απέναντι σε διαβλεπόμενες προκλήσεις και κρίσεις, είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης.

Επανερχόμενος στον μηχανισμό παρακολούθησης έργων είπε ότι «σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας»

«Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το ταμείο Ανακάμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυνάμικά τη νεά σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπρόσωπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού» συνέχισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντώμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση