Μη κρατικά ΑΕΙ: Ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πυρά από Κωνσταντινόπουλο-Γιαννακοπούλου, κομματική πειθαρχία βάζει ο Ανδρουλάκης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 22:40 Μη κρατικά ΑΕΙ: Ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, πυρά από Κωνσταντινόπουλο-Γιαννακοπούλου, κομματική πειθαρχία βάζει ο Ανδρουλάκης

Ένταση επικράτησε στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ, καθώς ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου άσκησαν κριτική στη στάση του κόμματος.

Επιβεβαιώνοντας το ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αρχικά υπονόησε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, παραπέμποντας σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στο κλείσιμο, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να είπε καθαρά πως θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη:

Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει:

  • ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο
  • ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια
  • ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης

Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;

Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως θα σχηματίσει επιτροπή που θα κωδικοποιήσει τις θέσεις του κόμματος, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος το φθινόπωρο.

Κωνσταντινόπουλος: Ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Είχαμε πει να μιλήσουμε για τη στρατηγική του κόμματος».

«Αυτό θα γίνει στο Πολιτικό Συμβούλιο» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης, για να προσθέσει ότι θα συγκαλέσει κοινή σύσκεψη ΚΟ-ΠΣ.

Ξεδιπλώνοντας την άποψή του, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ σε τρία νομοσχέδια έκανε αυτό που επιθυμούσε η Νέα Δημοκρατία.

«Τι συνέβη με τη μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ; Κάναμε αυτό που ήθελε η ΝΔ σε τρία νομοσχέδια: στους απόδημους, όπου φάνηκε ότι δεν θέλουμε να ψηφίσουμε υπέρ, καθώς έφερε τροπολογία για να αντιδράσουμε, στα ομόφυλα, που ψηφίσαμε, καθώς η ΝΔ ήθελε να μοιραστεί το κόστος με όλους και το κατάφερε, και τώρα στο τρίτο νομοσχέδιο, όπου η στάση μας είναι και η πιο δύσκολα εξηγήσιμη» είπε ο βουλευτής Αρκαδίας.

«Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον κόσμο να κατανοήσει τη θέση μας» υποστήριξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και σημείωσε:

«Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, κάνεις μεγάλες πολιτικές κινήσεις: Πας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λες τις θέσεις σου, να ακουστούν. Καλείς τον Πιερρακάκη και εκθέτεις τις παρατηρήσεις/ενστάσεις σου. Αυτά δεν έγιναν και μέχρι σήμερα φοβάμαι ότι δεν έχει καταλάβει κανένας τη στάση μας, και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση».

Επίσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Στέφανο Παραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».

Κόντρα Κωνσταντινόπουλου-Ανδρουλάκη για τη στάση του Γ. Παπανδρέου

Παράλληλα, ακολούθησε ένταση σε σχέση με την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε τη στάση που είχε τηρήσει ο Γ. Παπανδρέου το 2006 (σ.σ. επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή), σημειώνοντας ότι τότε ψήφισε υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16, σημειώνοντας, μάλιστα, πως «τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν αρνητικός, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι θετικός».

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε να ενοχλείται, αντιτείνοντας πως «δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αυτές οι απόψεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους αντιπάλους μας».

«Εσύ, πριν γίνεις πρόεδρος, όταν έλεγες την άποψή σου στο Πολιτικό Συμβούλιο και την έπαιζαν τα ΜΜΕ, έπρεπε να ενοχοποιηθεί; Αυτό λες;».

«Όχι, σωστά», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Οπότε θα λέω τη γνώμη μου όποτε θέλω και το κρίνω σωστό» απάντησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Γιαννακοπούλου: Δεν είμαστε υπάλληλοι, να εκτελούμε εντολές

Κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Δεν έχουμε συζητήσει το νομοσχέδιο, δεν είμαστε υπάλληλοι να εκτελούμε εντολές 2-3 ανθρώπων» σχολίασε, για να προσθέσει: «Έχω συγκεκριμένες απόψεις, που δεν αλλάζουν», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή. «Θέλω να μου πείτε αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, για να ξέρω τι θα πράξω» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει δηλώσει στα «Παραπολιτικά»: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω».

Σε κάποια αποστροφή της ομιλίας της η κα Γιαννακοπούλου επικαλέστηκε μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 65% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ. «Και το 65% τάσσεται κατά του γάμου των ομοφύλων, αλλά το ψηφίσαμε» αντέτεινε ο κ. Ανδρουλάκης. «Είδατε που έχω δίκιο και για τα δύο;» πετάχτηκε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος γελώντας.

Οι δύο «τάσεις» που συγκρούστηκαν στην ΚΟ

Στη «θερμή» συνεδρίαση αποτυπώθηκαν δύο τάσεις: Από τη μια, βουλευτές που εκτιμούσαν ότι πρέπει να προταχθεί η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και σε σχέση με το άρθρο 16. Σε αυτήν τη γραμμή κινήθηκαν βουλευτές όπως οι Π. Δουδωνής, Δ. Μπιάγκης, Απ. Πάνας. Στον αντίποδα υπήρξαν φωνές που έλεγαν πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μείνει στην ανάδειξη του συνταγματικού ζητήματος, αλλά στην πολιτική.

Βουλευτές όπως οι Μιχάλης Κατρίνης, Μιλένα Αποστολάκη, Στέφανος Παραστατίδης και άλλοι υποστήριξαν ότι πρέπει να προταχθεί η πολιτική διάσταση, όπως ότι δεν ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Ο Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στη μεσαία τάξη και πρέπει να απαντήσουμε πολιτικά, όχι συνταγματικά» ανέφεραν, μεταξύ άλλων.

Οι αιχμές για την πολιτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ

Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι επειδή ακριβώς είναι εμβληματικό νομοσχέδιο, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και με ιδεολογική βαρύτητα, θα έπρεπε να έχει συγκληθεί Πολιτικό Συμβούλιο. Για να προσθέσει δηκτικά: «Κάποια στιγμή πρέπει να καταλήξουμε αν κάποιοι οραματίζονται το ΠΑΣΟΚ ως μια βελτιωμένη ΝΔ ή ως μια διακριτική πολιτική δύναμη με τις δικές του προτάσεις και απόψεις, ενώ εξήρε την δουλειά του Στέφανου Παραστατίδη.

«'Επρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» σημείωσε επίσης η Μιλένα Αποστολάκη. «Δεν υπάρχει πολιτική λειτουργία» διαπίστωσε ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς.

Οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε τις 7+1 διαφωνίες του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

  • Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι το ν/σ «είναι συνταγματικά αμφιλεγόμενο, κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας δικαίου». «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ συνταγματολόγων και ειδικών του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά υπάρχει και μία παγιωμένη νομολογία του ΣτΕ, που ποτέ δεν αμφισβήτησε τη συμφωνία του άρθρου 16 με το Ενωσιακό Δίκαιο. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα θα έπρεπε να προχωρήσουμε με απολύτως στέρεα βήματα. Γιατί, εν τέλει, τη συμφωνία του νόμου με το Σύνταγμα θα την κρίνουν ανώτατοι δικαστές (ΣΤΕ) και θα ήταν εγκληματικά επιπόλαιο να βάλουμε σε μια περιπέτεια νέα παιδιά, οικογένειες αλλά και όσους αποφασίσουν να εμπλακούν. Η δική μας θέση είναι ότι η ρητή απαγόρευση που μπήκε στο Σύνταγμα πρέπει να βγει και από το Σύνταγμα. Όχι από την κυβέρνηση, ως μεσάζοντα του Συντάγματος».
  • Όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των υπό ίδρυση πανεπιστημίων, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο αρμόδιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «θεμελιώδης και μη διαπραγματεύσιμη αρχή αποτελεί η σαφής και ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ εμπορικού-επιχειρηματικού κέρδους και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μόνον αυτή η προσέγγιση μπορεί να εγγυηθεί την ακαδημαϊκή εγκυρότητα και ελευθερία». Αντιθέτως, προσθέτει, η πρόταση της κυβέρνησης αρκείται στη γραμματική διατύπωση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, χωρίς να εισάγει οποιαδήποτε ρύθμιση που να αποτρέπει τη νόθευση του χαρακτήρα αυτού.
  • Για την αδειοδότηση, θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως πρέπει να συνδέεται με την αντίστοιχη στάθμη αξιολόγησης και διεθνούς κατάταξης των σχολών/τμημάτων των δημοσίων ιδρυμάτων, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη.
  • Σχετικά με την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ο κ. Παραστατίδης αναφέρει ότι για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει αύξηση χρηματοδότησης, βελτίωση κρίσιμων δεικτών ποιότητας, στρατηγικός σχεδιασμός, σοβαρός ακαδημαϊκός χάρτης, κατοχύρωση πραγματικού αυτοδιοίκητου και ισόρροπη στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας.
  • Υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «τσουβαλιάζει νομοτεχνικές τροποποιήσεις σε προβληματικά άρθρα του νόμου Κεραμέως και μεταφέρει τμήματα από το ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ», ενώ, «αντί ουσιαστικών δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης, παραθέτει κατάλογο ήδη υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων».
  • Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δημοσίου ή μη κρατικού, οφείλει να είναι κοινό και ενιαίο.
  • Για τη γεωγραφική κατανομή, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια πρέπει να ενταχθούν στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονικών πεδίων.
  • Θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι να προβλέπεται συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το πλάνο παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα αφήσουν ξαφνικά τους φοιτητές τους μετέωρους.
  • Σχετικά με τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τις συνθήκες εργασίας, θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η προστασία των δικαιωμάτων των πανεπιστημιακών και η διασφάλιση ότι οι συνθήκες εργασίας τους θα είναι σύμφωνες με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και ακαδημαϊκής ελευθερίας που ισχύουν για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση