Η κλιματική αλλαγή «φέρνει» αύξηση στην τιμή της μπανάνας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 11:38 Η κλιματική αλλαγή «φέρνει» αύξηση στην τιμή της μπανάνας

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να παρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές της μπανάνας.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση στις τιμές της μπανάνας, προειδοποίησαν ειδικοί που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μπανάνας, τον Μάρτιο στη Ρώμη, ενώ προτείνουν ως λύση την «ελεγχόμενη αύξηση» των τιμών, από τώρα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας που καταγράφεται παγκοσμίως αναμένεται να δυσκολέψει την καλλιέργεια της μπανάνας στις χώρες παραγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει μια αλυσίδα ελλείψεων και αύξησης των τιμών. Όσοι ασχολούνται με την παραγωγή μπανάνας και ακαδημαϊκοί που μετείχαν στο φόρουμ της Ρώμης, εξέδωσαν προειδοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, σε παγκόσμια κλίμακα.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται πέρα ​​από τα βέλτιστα επίπεδα που χρειάζεται η μπανάνα για να αναπτυχθεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος χαμηλών αποδόσεων, δήλωσε στο CBS News ο Dan Bebber, Βρετανός καθηγητής που είναι ένας από τους κορυφαίους ακαδημαϊκούς σε θέματα βιώσιμης γεωργίας και παθογόνων καλλιεργειών. «Παραγωγοί όπως η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Κόστα Ρίκα, θα δουν αρνητικό αντίκτυπο από την αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε ο ίδιος. Ορισμένες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου παραγωγού μπανάνας, που είναι το Εκουαδόρ, φαίνεται ότι βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα «ασφαλές σημείο» σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τονίζει.

Εκτός από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, η κλιματική αλλαγή βοηθά επίσης τις ασθένειες που απειλούν τις μπανανιές να εξαπλωθούν πιο εύκολα, ιδίως τον μύκητα TR4, που περιγράφεται από τους ειδικούς ως ένας από τους «πιο επιθετικούς και καταστροφικούς μύκητες στην ιστορία της γεωργίας».

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, εφόσον οι τιμές της μπανάνας αυξηθούν από τώρα, με έναν πιο ελεγχόμενο τρόπο, θα μπορέσουν οι παραγωγοί να προετοιμαστούν καλύτερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πιθανόν να αποτραπεί τυχόν περαιτέρω αύξηση. Οι υψηλότερες τιμές «θα βοηθήσουν τις χώρες που καλλιεργούν μπανάνες να προετοιμαστούν για την κλιματική αλλαγή, να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα, να φροντίσουν τα εδάφη τους κατάλληλα, να πληρώσουν τους εργαζομένους με υψηλότερους μισθούς», δήλωσε ακόμα ο Bebber. «Οι καταναλωτές έχουν επωφεληθεί από τις πολύ, πολύ φθηνές μπανάνες τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιη τιμή, επομένως αυτό είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να εξεταστεί», καταλήγει.

Με πληροφορίες από CBS

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση