Ανακαίνισαν μέσω ΕΣΠΑ κτήριο της Μητρόπολης στα Χανιά για να μετατραπεί σε μουσείο, αλλά το έκαναν Airbnb

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 17:05 Ανακαίνισαν μέσω ΕΣΠΑ κτήριο της Μητρόπολης στα Χανιά για να μετατραπεί σε μουσείο, αλλά το έκαναν Airbnb

Το μουσείο θα διατηρούσε και θα αναδείκνυε εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς από την περιοχή των Χανίων. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά τα σχέδια, το κτίριο νοικιάστηκε και μετατράπηκε σε ένα Airbnb υψηλών προδιαγραφών.

Στην καρδιά της συνοικίας Σπλάντζια των Χανίων, μια πρόσφατη εξέλιξη έχει προκαλέσει σημαντικές συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων. Το κτίριο της παλιάς επισκοπής, ένα μνημείο που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας, ανακαινίστηκε με σκοπό να μετατραπεί σε εκκλησιαστικό μουσείο. Ωστόσο, απροσδόκητα μετατράπηκε σε μια επένδυση διαφορετικού είδους, ένα πολυτελές Airbnb.

Η ολοκλήρωση της εσωτερικής ανακαίνισης παρουσιάστηκε με υπερηφάνεια τον Μάιο του 2017, με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου να δημοσιεύει φωτογραφίες που παρουσιάζουν την εντυπωσιακή αποκατάσταση. Το έργο, που εκτελέστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα μέσω της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, χρηματοδοτήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ με το ποσό των 427.000 ευρώ.

 
 

Το όραμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού ήταν να καθιερωθεί το παλαιό επισκοπείο ως εκκλησιαστικό μουσείο. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Newshub.gr, το μουσείο θα διατηρούσε και θα αναδείκνυε εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς από την περιοχή των Χανίων. Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτά τα σχέδια, το κτίριο νοικιάστηκε και μετατράπηκε σε ένα Airbnb υψηλών προδιαγραφών.

Οι δύο πολυτελείς σουίτες βρίσκονται στην καρδιά της Σπλάντζιας, μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και το παλιό λιμάνι. Αυτή η μετάβαση από ένα σχεδιαζόμενο εκκλησιαστικό μουσείο σε ένα πολυτελές ενοικιαζόμενο Airbnb έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την καταλληλότητα μιας τέτοιας αλλαγής.

Η μετατροπή του παλιού κτιρίου σε Airbnb σηματοδοτεί μια ευρύτερη τάση επαναχρησιμοποίησης ιστορικών και πολιτιστικών χώρων για εμπορικούς σκοπούς. Ενώ παρέχει μια μοναδική εμπειρία διαμονής για τους τουρίστες, προσφέροντάς τους ένα κομμάτι της ιστορίας με σύγχρονη πολυτέλεια, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ιεράρχηση των οικονομικών οφελών έναντι της ιστορικής σημασίας.

Πηγή φωτογραφίας: newshub.gr

 


 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση