Έρχονται δύο νέα προγράμματα Εξοικονομώ - Όλες οι λεπτομέρειες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαΐου 2024 09:04 Έρχονται δύο νέα προγράμματα Εξοικονομώ - Όλες οι λεπτομέρειες

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο Εξοικονομώ 2024.

Στα σκαριά βρίσκονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύο ακόμη προγράμματα «Εξοικονομώ», τα οποία και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους:

Ενδέχεται μάλιστα και η προβλεπόμενη επιδότηση να είναι ενισχυμένη σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους. Το ένα εξ’ αυτών θα αφορά και πάλι την ειδική κατηγορία των ευάλωτων πολιτών, ενώ το άλλο θα «πιάσει» όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά (δηλαδή τα μη ευάλωτα) για τα οποία σχεδιάζεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στον προηγούμενο κύκλο Εξοικονομώ για ευάλωτους, οι δικαιούχοι είχαν την δυνατότητα να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικό χρήμα έως και 16.785 ευρώ, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους. Αυτό το ποσό οι πληροφορίες λένε πως θα είναι υψηλότερο.

Τι θα προβλεφθεί στο Εξοικονομώ για ευάλωτους

Στο εν λόγω πρόγραμμα το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης, διαμορφωνόταν σε 75% στην περίπτωση ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα. Η μέγιστη επιχορήγηση περιοριζόταν σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν έπρεπε να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ.

Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ήταν εφικτό να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος, είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που είχαν επιλέξει ή αυτό που θα τους ενέκριναν από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό) είτε με συνδυασμό αυτών.

Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, δινόταν η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η εγγυοδοσία κάλυπτε το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του προγράμματος ήταν σταθερό και επιδοτούμενο, σε ποσοστό 100%.

 Τι αλλάζει στο Εξοικονομώ 2024

Για όλους τους υπόλοιπους θα «ανοίξει» άλλο Εξοικονομώ με τα χρήματα της σχετικής επιδότησης να αγγίζουν τις 21.000 ευρώ: Εδώ ο σχεδιασμός είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά όρια και άρα και τα ποσά της επιδότησης ανάλογα με την κατηγορία. Στον προηγούμενο ανάλογο κύκλο τα ποσοστά επιχορήγησης ορίζονταν σε συνάρτηση με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη και διαμορφώνονταν ως εξής:

  • Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 5.000 -10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 – 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 10.000 -20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 – 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα από 20.000 -30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45 % για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40 % για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.
  • Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο/Ενοικίαση.

Η ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων αναμένεται το φθινόπωρο.

Πηγή: enikos.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση