"Κάλεσμα" Μοσκοβισί για πιο ελαφριά επιτήρηση της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 22:30 "Κάλεσμα" Μοσκοβισί για πιο ελαφριά επιτήρηση της Ελλάδας

Την πεποίθησή του πως η επιτήρηση της Ελλάδας πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ελαφριά, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό σταθμό BFM, τόνισε πως ο ίδιος εργάζεται για την Ευρώπη, εργάζεται και για την Ελλάδα, “σε μια φάση όπου μπορούμε να φτάσουμε σε πραγματική πρόοδο”.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βγαίνουμε από τη λογική της τρόικας ως έχει, η οποία πλέον δεν γίνεται ανεκτή από τον ελληνικό λαό ο οποίος έχει την εντύπωση πως βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό επιτήρηση».

Και πρόσθεσε ότι πλέον είναι εφικτό ένα «νέο στάδιο» στις σχέσεις της Τρόικα με την Ελλάδα.

Απαντώντας στις επικρίσεις και τα σχόλια ορισμένων Γάλλων σοσιαλιστών για την επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ.  Μοσκοβισί απάντησε:

«Τι πήγα να κάνω στην Ελλάδα; Πήγα ως Επίτροπος γιατί θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Θα πρέπει μέσα σ' ένα δίμηνο να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή τρόικα. Θα πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα μας επιτρέψει να περάσουμε σε ένα είδος εποπτείας και να προσανατολισθούμε πλέον προς την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα» τόνισε.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι νιώθει «άνετα για δύο βασικούς λόγους»:

«Πρώτ' απ΄ όλα γιατί αυτή είναι η δουλειά μου» όπως είπε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου μου το να βρω λύσεις για την Ελλάδα».

Κατά δεύτερο, όπως σημείωσε, «φθάσαμε σε μια φάση όπου έχουμε το συναίσθημα ότι πράγματι μπορούμε να προοδεύσουμε στην Ελλάδα. Πραγματικές προόδους. Προόδους που να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζήσουν καλύτερα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «δεν είναι η λιτότητα που "σκότωσε" την Ελλάδα ή την Ελληνική οικονομία. Η αιτία οφείλεται στο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας που δεν ήταν καλό και έπρεπε να μεταρρυθμισθεί. Εάν δεν γίνονταν οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία της Ελλάδας θα ήταν σήμερα ανύπαρκτη» υποστήριξε.

«Νιώθω άνετα στο ρόλο του Επιτρόπου και άνετα σε σχέση με τις αρχές μου» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη συνέχεια στους «φίλους» του σοσιαλιστές.

«Ξέρω ότι φέτος (τον Ιούνιο) είναι το συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν το ρόλο του Επιτρόπου. Εγώ δεν είμαι εδώ για το συνέδριο, δουλεύω για την Ευρώπη, δουλεύω για τους Έλληνες. Επιθυμία μου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη συνέχεια μια ευρωπαϊκή πρόοδο. Συνεργάζομαι με κάθε νόμιμη κυβέρνηση» τόνισε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε πως ως αρχηγό της αντιπολίτευσης θα τον συναντήσει σε δεδομένη στιγμή. «Του είπα να με επισκεφθεί στις Βρυξέλλες, η πόρτα μου είναι ανοιχτή» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε τέλος ότι συχνά υπάρχει σύγχυση η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα που ανήκει και στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ΠΑΣΟΚ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσκειται στο «Αριστερό Μέτωπο» του Μελανσόν. Κατέληξε τέλος συστήνοντας στους επικριτές του «εγκράτεια, ορθολογισμό, συνέπεια και όχι αποκυήματα της φαντασίας».

Πηγή: ΑΠΕ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com