Οκτάι: Δεν μπλοφάρει ο Ερντογάν με το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 20:16 Οκτάι: Δεν μπλοφάρει ο Ερντογάν με το προσφυγικό

Υπάρχει μια κρίση στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε πλήρως τις πόρτες της, ανέφερε ο Οκτάι σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Η προειδοποίηση της Τουρκίας σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων της Ευρώπης για τους πρόσφυγες δεν ήταν «ούτε απειλή ούτε μπλόφα, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

«Η δήλωση του Προέδρου μας δεν είναι ούτε απειλή ούτε μπλόφα, είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει μια κρίση στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε πλήρως τις πόρτες της», ανέφερε ο Οκτάι σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.

Τα σχόλιά του ήρθαν μια μέρα μετά την προειδοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να ανοίξει τις πόρτες της» για να επιτρέψει στους πρόσφυγες της Συρίας να διασχίσουν στην Ευρώπη, αν η Άγκυρα δεν έχει την αναμενόμενη υποστήριξη.

Ο Οκτάι είπε ότι η σκέψη ότι η Τουρκία θα φέρει μια νέα ροή μεταναστών είναι «λάθος».

«Η Τουρκία δεν είναι κηδεμόνας άλλης χώρας ούτε το κέντρο μετανάστευσης τους. Δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει τον λογαροασμό για τις κρίσεις που δημιουργούν οι άλλες χώρες», πρόσθεσε

Σύμφωνα με το Anadolu η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από τέσσερις εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 3.6 εκατομμυρίων από τη Συριά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα δαπάνησε πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους Συριους.

«Ναι, κάναμε το καθήκον μας για τους πρόσφυγες, το κάνουμε ακόμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Οκτάι υπογράμμισε πως εάν συνεχίσει η κρίση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και αν ξεκινήσει μια νέα κρίση μετανάστευσης, τότε «η Ευρώπη δεν έχει «καμία πιθανότητα» να ξεφύγει από αυτή την πραγματικότητα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση