Νέο "μανιφέστο" Τραμπ κατά της παγκοσμιοποίησης από τον ΟΗΕ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 18:43 Νέο "μανιφέστο" Τραμπ κατά της παγκοσμιοποίησης από τον ΟΗΕ

"Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει"

Στην διατύπωση μιας παραλλαγής του δόγματος "America First" προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας όλες τις χώρες να ενστερνιστούν τον πατριωτισμό και να απορρίψουν την παγκοσμιοποίηση, λέγοντας ότι οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.

«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες».

Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση με το Ιράν

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ακόμη πως βρίσκεται σε «πολύ ισχυρή θέση» απέναντι στο Ιράν, το οποίο πιστεύει ότι θέλει να κάνει κάτι για να εκτονώσει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε έναν συμφιλιωτικό τόνο πριν από την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη.

«Νομίζω ότι τα πάμε πολύ καλά. Ας δούμε τι θα συμβεί με το Ιράν, αλλά είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση με το Ιράν καιι νομίζω πως [οι Ιρανοί] θα ήθελαν να κάνουν κάτι και θα ήταν έξυπνο γι΄αυτούς αν το έκαναν», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Θα καταλήξουμε σε μια εξαίρετη συμφωνία με τον Τζόνσον 

Tην ίδια στιγμή εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια «εξαίρετη» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν το τελευταίο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εργαζόμαστε στενά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια εξαίρετη εμπορική συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Προειδοποίηση προς την Κίνα 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Κίνα λέγοντας πως ο καιρός των «καταχρήσεων» στον εμπορικό τομέα «έχει παρέλθει» και κάλεσε το Πεκίνο να προστατεύσει «τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ.

«Στη διάρκεια των χρόνων αυτών οι καταχρήσεις» στο διεθνές εμπόριο «είχαν γίνει ανεκτές, είχαν αγνοηθεί, αν όχι ενθαρρυνθεί», είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στην «παγκοσμιοποίηση». «Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί «από πολύ κοντά» τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την κρίση στο Χονγκ Κονγκ. «Ο κόσμος περιμένει σθεναρά η κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δεσμευτική συνθήκη της» και να «προστατεύσει την ελευθερία» και τον «δημοκρατικό τρόπο ζωής» της πρώην βρετανικής επαρχίας, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση