Χάος στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία Φλόϊντ: 12 νεκροί και σχεδόν 10.000 συλλήψεις στα επεισόδια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 17:00 Χάος στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία Φλόϊντ: 12 νεκροί και σχεδόν 10.000 συλλήψεις στα επεισόδια

Ξεκινά και έρευνα για διακρίσεις σε βάθος 10ετιας για το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης.

Σε χιλιάδες συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλλά και ταραχών, με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ σε δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ.

Το Associated Press ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 9.300 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 12, ανάμεσα τους και δύο αστυνομικοί. Επιπλέον άλλοι 5 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο αριθμός των νεκρών και οι περιστάσεις γύρω από τους φόνους είναι ακόμη υπό έρευνα.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές. Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν.

Ξεκινά έρευνα σε βάθος 10ετιας για το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης

Την ίδια στιγμή ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν είναι ο μόνος, από τους συνολικά τέσσερις αστυνομικούς που ήταν παρών στη δολοφονία του Φλόιντ, που συνελήφθη και κατηγορείται για δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Ωστόσο, το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πολιτείας της Μινεσότα υπέβαλε κατηγορίες αστικών δικαιωμάτων εναντίον και της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Μινεάπολης.

"Η έρευνα θα επανεξετάσει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τις πρακτικές του MPD τα τελευταία 10 χρόνια για να προσδιορίσει εάν το τμήμα έχει χρησιμοποιήσει συστηματικές πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις σε έγχρωμα άτομα ", αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανησυχία προκαλεί η στοχοποίηση εκπροσώπων του Τύπου

Το κύμα επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν τις ταραχές στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάποια εκ των οποίων κατηγορούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τη βία.

Την τελευταία εβδομάδα επιτροπές ελέγχου των μέσων ενημέρωσης έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων με εκπροσώπους του Τύπου να έχουν δεχτεί πυρά, να έχουν υποστεί ξυλοδαρμό, να τους έχουν κλωτσήσει, να τους έχουν ψεκάσει με σπρέι πιπεριού ή να τους έχουν συλλάβει.

Μάλιστα κάποιες από αυτές τις ενέργειες έχουν καταγραφεί και από την κάμερα.

Μια ανοιχτή επιστολή προς τις αρχές επιβολής του νόμου, στην οποία πρόσφεραν την υποστήριξή τους 18 οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, περιλαμβανομένων της Εθνικής Ένωσης Τύπου και της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, ζητεί την παύση "της σκόπιμης και καταστροφικής στοχοποίησης δημοσιογράφων επί του πεδίου".

Ένας απολογισμός από δημοσιογραφικές οργανώσεις κάνει λόγο για 192 παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες 131 επιθέσεις, οι 108 από την αστυνομία. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 31 συλλήψεις, 46 περιστατικά επίθεσης με σφαίρες από καουτσούκ, 30 περιπτώσεις καταστροφής του εξοπλισμού, 30 περιστατικά επίθεσης με δακρυγόνα και 17 με σπρέι πιπεριού.

Κάποιοι υπερασπιστές των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η κριτική που ασκεί συστηματικά ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον του mainstream Τύπου έχει σταθεί αφορμή για επιθέσεις υπονομεύοντας την αξιοπιστία των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την ώρα της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

"Αυτό σαφώς και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου είναι πιθανόν να δει κάποιος επιθέσεις σε δημοσιογράφους", λέει ο Λεν Ντάουνι, ένα πρώην στέλεχος της Washington Post και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Arizona State, ο οποίος νωρίτερα φέτος έγραψε μια μελέτη για την κυβέρνηση Τραμπ και τα μίντια.

Ο Ντάουνι είπε ότι ενώ ο Τραμπ δεν ενθαρρύνει ανοιχτά τη βία κατά των δημοσιογράφων, η σκληρή ρητορική του "ενισχύει την πόλωση" ως προς την αξιοπιστία.

"Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν τον πρόεδρο και σε εκείνους που πιστεύουν τον Τύπο", σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση