Την Παρασκευή η πρώτη προσευχή-φιέστα στην Αγιά Σοφιά- Με Ερντογάν και χιλιάδες επισκέπτες από μουσουλμανικές χώρες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 13:37 Την Παρασκευή η πρώτη προσευχή-φιέστα στην Αγιά Σοφιά- Με Ερντογάν και χιλιάδες επισκέπτες από μουσουλμανικές χώρες

Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπλόφαρε για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς. Αντίθετα, όπως έδειξαν τα γεγονότα, ήταν πανέτοιμος να υλοποιήσει το σχέδιο του. Ο κ. Ερντογάν είναι κατηγορηματικός και προχωρά στην ημερομηνία που διάλεξε για να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά που είναι η Παρασκευή, 24 Ιουλίου.

Όπως είπε, η απόφαση του 1934 η οποία χαρακτήρισε μουσείο την Αγιά Σοφιά ότι "ήταν εξαιρετικά επώδυνη για το έθνος μας". Και ας ήταν η απόφαση αυτή, απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα του τουρκικού κράτους...

"Η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο. Είναι εσωτερικό μας θέμα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για τη μετατροπή.

Εν τω μεταξύ έρχονται στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγιά Σοφιά, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, στο ethnos.gr, ένα 14 χιλιάδων τ.μ. κόκκινο χαλί είναι έτοιμο. Μάλιστα, η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία, γεγονός που αποδεικνύει το ότι η μετατροπή σε τζαμί ήταν προαποφασισμένη.

Επίσης, σύμβολα τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγιάς Σοφιάς επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες, ενώ επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο.

Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις πέντε προσευχές.

Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.

Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Εξαντλήθηκαν ήδη τα εισιτήρια προς Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες, καθώς πολλοί πιστοι σπεύδουν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Παράλληλα εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην πόλη για να δουν αλλά και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγιά Σοφιά, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι "Α Χαμπέρ", ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο "Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας", ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

Προσπάθειες αντίδρασης από την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τους δύο άντρες να συζητούν "διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία".

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αλλά και θρησκευτικούς ηγέτες.

Επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Επιπλέον, η Αθήνα προειδοποιεί με κυρώσεις την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Ανησυχία και προειδοποίηση Συρίγου

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104, 6 σημείωσε μεταξύ άλλων πως; ο Τούρκος πρόεδρος "είχε πάρει τις αποφάσεις του εδώ και καιρό" συνολικά με τη θέση της χώρας του, στέλνοντας με την απόφασή του μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι τα μηνύματα Ερντογάν αφορούν στους "Κεμαλικούς, ότι τελείωσε η περίοδος του Κεμάλ, στους μουσουλμάνους απανταχού ότι εφαρμόζω τη θέληση του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή", αλλά και προς τη Δύση, δηλαδή "δεν με νοιάζει τι λέτε".

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως "η σωστή προσέγγιση είναι να επισημάνουμε ότι ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή παίρνει μια απόφαση να φύγει από τους θεσμούς της Δύσης, πράγμα, το οποίο σημαίνει και ορισμένα πράγματα σε θέση με εμάς και για το τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες".

"Η εικονα που υπάρχει είναι ότι θα το κάνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι έχει τους σκοπούς του και δεν ξεφεύγει από αυτούς και πλέον το κάνει με ταχύτητα" δήλωσε ο κ. Συρίγος και διευκρίνισε πως "φοβούμαι ότι είναι λίγο χειρότερα. Δεν απευθύνεται προς την Ελλάδα, απευθύνεται προς τη Δύση".

Αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις, "η Αμερική άφησε στη Ρωσία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και η Ρωσία δεν τα έβγαλε" τόνισε, σημειώνοντας πως "το μήνυμα του Ερντογάν είναι είναι ότι του βγήκε".

Οι "χλιαρές" διεθνείς αντιδράσεις και η επί της ουσίας κάλυψη του Κρεμλίνου

ΗΠΑ και Βρυξέλλες εκφράζουν με δηλώσεις τους τη δυσαρέσκεια τους για την κίνηση του Τούρκου Προέδρου, ενώ η UNESCO προειδοποιεί πως θα επανεξετάσει το καθεστώς που διέπει την Αγιά Σοφιά.

Ωστόσο, το μείοζν ερώτημα είναι εάν η αντίδραση δεν θα παραμείνει σε επίπεδο δηλώσεων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Η Μόσχα από την άλλη νίπτει τας χείρας της.

Σε μια υποκριτική δήλωση δήθεν συμπαράστασης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ναι μεν η απόφαση προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, αλλά αμέσως μετά ο κ. Βερσίνιν έσπευσε να δηλώσει ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας και κανείς δεν μπορεί να επέμβει. Ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει πρόσφατα και από άλλους ρώσους αξιωματούχους, που κατέστησαν σαφές ότι η Μόσχα δεν θα κουνήσει το δαχτυλάκι της για την Αγιά Σοφιά, αφού Πούτιν και Ερντογάν ακολουθούν παράλληλες πορείες.

Με δύο λόγια, η Μόσχα στηρίζει τον Ερντογάν αφού έχουν κοινά συμφέροντας στη Μέση Ανατολή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση