Toυρκία: «Τρίζει» η καρέκλα του Τσαβούσογλου και 4 ακόμη υπουργών - Οργιάζουν οι φήμες ανασχηματισμού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 12:47 Toυρκία: «Τρίζει» η καρέκλα του Τσαβούσογλου και 4 ακόμη υπουργών - Οργιάζουν οι φήμες ανασχηματισμού

Συνεχίζει τις καρατομήσεις κορυφαίων υπουργών και συνεργατών του ο Ερντογάν. Στον...επόμενο γύρο κινδυνεύουν άμεσα 5 υπουργοί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως αναζητάει αποδιοπομπαίους τράγους για την πολιτική και τους λανθασμένους χειρισμούς του στην οικονομία.

«Βράζει» η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας επίκειται σαρωτικός μετασχηματισμός. Αναφορές στα social media μάλιστα λένε οτι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει ήδη παραιτηθεί, αλλά δεν έχει δημοσιευθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τα όσα γράφονται, μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ θα αντικατασταθούν άλλοι 5 υπουργοί στο υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και τον υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και τον υπουργό Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν θα αλλάξε τους υπουργούς του όχι ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά. Ο Χιουσείν Τσαλισκανέρ, γενικός διευθυντής της Artibir Public Opinion και Market Research Company, ανήρτησε στο twitter:«Λέγεται ότι ο Σουλεϊμάν Σοϊλού παραιτήθηκε».

O Ερντογάν αντικατέστησε πρόσφατα τον υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με τον Μπεκίρ Μποζντάγ. «Είναι φυσικό να κάνουμε αναθεωρήσεις στο υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Μπορούμε να κάνουμε νέες αλλαγές όταν χρειαστεί» είπε, δήλωση που πυροδότησε έντονη φημολογία. Ο Τούρκος πρόεδρος ίσως ετοιμάζει «εκλογικό» υπουργικό συμβούλιο.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ως βασικό λόγο για την παραίτηση του Γκιουλ τις προσπάθειες στελεχών υπό την ηγεσία του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να παρέμβουν στο δικαστικό σώμα. Μετά την αντικατάσταση Γκιούλ, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι αλλαγές δεν έχει δημοσιευθεί πάντως ακόμη στο ΦΕΚ. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι το διπλό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στις 2 Φεβρουαρίου του 2022 δεν δημοσιεύτηκε επειδή παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αντικατέστησε πρόσφατα και τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, Σαΐτ Ερντάλ Ντιντσέρ, έν μέσω επικρίσεων απο φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, που έδειξαν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Ο Ερντογάν που έδωσε βάρος σε ονόματα τεχνοκρατών στο υπουργικό συμβούλιο που σχημάτισε μετά τις εκλογές του 2018 θέλει να αλλάξει τη δομή του, επιλέγοντας πλέον ονόματα μέσα από το κόμμα που θα αφουγκράζονται καλύτερα τις ανησυχίες του λαού.

Ο Ερντογάν αλλάζει πολιτική ενόψει εκλογών

Ο Ερντογάν θέλει να βαδίσει σε σίγουρα, δοκιμασμένα μονοπάτια, καθώς επίκεινται εκλογές, λένε οι αναλυτές. Όλα δείχνουν οτι η κυβέρνησή του θα στραφεί σε πολιτικές πιο ασφαλείς και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βαδίσει έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες που δεν θα του εναντιώνονται.

Κανένας βέβαια δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το επόμενο βήμα του, μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό που αλλάζει διαρκώς και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να χάνει διαρκώς έδαφος.

Πηγή: newsbomb.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση