Σανγκάη: Το «έμφραγμα» στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι τεράστιες προκλήσεις της επανεκκίνησης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 11:41 Σανγκάη: Το «έμφραγμα» στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι τεράστιες προκλήσεις της επανεκκίνησης

Την ώρα που οι κινεζικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού νιώθουν τις συνέπειες από το lockdown της Σανγκάης.

Στις 27 Μαρτίου, οι αρχές της Σανγκάης επέβαλαν lockdown στη μητρόπολη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έκτοτε, ιστορίες απελπισμένων πολιτών που αγωνίζονται να βρουν φαγητό προκάλεσαν σπάνιες διαμαρτυρίες στην πόλη και μία σειρά από βίντεο με κατοίκους που ουρλιάζουν απελπισμένοι από τα πολυώροφα διαμερίσματά τους έγιναν viral.

Παρά την οργή των κατοίκων, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων της χώρας, «δεν μπορεί να χαλαρώσει». Έκτοτε, ενώ οι αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να επιτρέψουν τη συνέχιση της παραγωγής σε εργοστάσια γύρω από την πόλη, οι αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Η Σανγκάη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και ο Ροντρίγκο Ζεϊντάν, αναπληρωτής καθηγητής επιχειρήσεων και οικονομικών στο NYU Shanghai είπε ότι πιστεύει πως η κρίση εφοδιασμού θα οδηγήσει σε διαρκή πληθωρισμό όταν πρόκειται για εμπορεύσιμα αγαθά.

Ενώ το λιμάνι παρέμεινε ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown, η εκφόρτωση των πλοίων ήταν μια πρόκληση λόγω των αυστηρών περιορισμών που έθεσαν εκτός δράσης το 90% των φορτηγών που υποστηρίζουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Αυτό οδήγησε χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια πλοίων να στοιβάζονται στο λιμάνι σε έναν «εφιάλτη» παρόμοιο με εκείνον που έζησαν πέρυσι πολλές πόλεις του πλανήτη.

Η κρίση στις αλυσίδες εφοδιασμού της Σανγκάης και άλλων κινεζικών πόλεων κάνουν ειδικούς όπως ο Ζεϊντάν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό. Σε μια έκθεση της 14ης Απριλίου από την επενδυτική τράπεζα Bernstein, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος των περιορισμών στην Κίνα «θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλός» και δεν αποτιμάται επαρκώς στις οικονομικές προσδοκίες. Οι οικονομολόγοι φοβούνται τα χειρότερα.

«Όσο πιο σοβαρό γίνεται, τόσο πιο έντονες θα είναι οι επιπτώσεις», δήλωσε ο Λιανγκ Γιαν, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Willamette, στη South China Morning Post αυτή την εβδομάδα. «Αυτές οι διαταραχές των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας θα τροφοδοτήσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις Η.Π.Α.»

Οι περιορισμοί οδήγησαν τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες να επαναξιολογήσουν τις προοπτικές τους για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Η UBS βλέπει τώρα το κινεζικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μόλις 4,2% φέτος, από 5%, εν μέσω οικονομικών διαταραχών από τα διαδοχικά lockdown.

Η Σανγκάη «ανοίγει» σταδιακά

Η κυβέρνηση ανοίγει ξανά ορισμένα εργοστάσια υπό αυστηρούς όρους, δίνοντας προτεραιότητα στα logistics. Κινέζοι αξιωματούχοι εξέδωσαν τη Δευτέρα νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ομαλοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και των ροών logistics, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των αυστηρών μέτρων περιορισμού.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση, οι τοπικές Αρχές θα επιλέγουν μόνες τους συγκεκριμένες εταιρείες σε κρίσιμες βιομηχανίες που μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι το lockdown των τριών εβδομάδων έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις. «Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των logistics και των μεταφορών, να προωθηθεί η επανέναρξη της εργασίας και της παραγωγής σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία το συντομότερο δυνατό, να επικεντρωθούμε στη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας των βασικών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων, να υποστηριχθούν σθεναρά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ανακοίνωσε.

Οι αξιωματούχοι της πόλης δημοσίευσαν μια «λευκή λίστα» με περισσότερες από 660 επιχειρήσεις, στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ημιαγωγών, των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και των βιοφαρμακευτικών, που επιτρέπεται να λειτουργούν εάν οι εργαζόμενοι παραμείνουν σε περιβάλλον «φούσκας». Ο κατάλογος περιλαμβάνει την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Motor Corp., τη Volkswagen και το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla.

Ορισμένα εργοστάσια συνέχισαν να λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια του lockdown λειτουργώντας συστήματα «κλειστού βρόχου» με εργαζόμενους που ζουν εντός της πανεπιστημιούπολης αντί να επιστρέφουν στο σπίτι. Τώρα οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση πρέπει επίσης να κρατούν τους υπαλλήλους σε εργοστάσια και αποθήκες για να αποφύγουν την επαφή με το κοινό και να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Οι προκλήσεις παραμένουν

Μια σημαντική πρόκληση για τα εργοστάσια είναι η απόκτηση πρώτων υλών και εξαρτημάτων που απαιτούνται για τη διατήρηση της παραγωγής, καθώς η πρόσβαση στα λιμάνια μειώθηκε απότομα και πολλές προμήθειες «κόλλησαν» στην ανοικτή θάλασσα σε πλοία αναμονής.

Το εργοστάσιο της Tesla άνοιξε με μία μόνο από τις δύο βάρδιές του, μειώνοντας την παραγωγικότητα στο μισό. Σε αυτή την παραγωγή, η Tesla έχει περίπου 2,5 εβδομάδες αποθέματος και μπορεί να παράγει 25.000 έως 30.000 μονάδες το μήνα, σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης. Η κατάσταση δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί πριν τα μέσα Μαϊου.

Ενώ το λιμάνι της Σαγκάης λειτουργεί, η φόρτωση των σκαφών έχει μειωθεί κατά 20%-30%, ενώ τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό συνεχίζουν να περιορίζουν τις εμπορευματικές μεταφορές και στα κινεζικά αεροδρόμια.

Το διεθνές αεροδρόμιο Zhengzhou Xinzheng επιτρέπει πλέον στα φορτηγά να εισέρχονται και να εξέρχονται από τον τερματικό σταθμό, εάν τηρούν όλα τα πρωτόκολλα καραντίνας. Το Σάββατο, το διεθνές αεροδρόμιο Guangzhou Baiyun ανέστειλε όλες τις εισαγωγές μέχρι νεωτέρας.

Αν και ορισμένες εταιρείες ξεκίνησαν εκ νέου τις δραστηριότητές τους στη Σαγκάη με τους εργαζομένους τους να κοιμούνται στους χώρους εργασίας, «πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού και των εφοδιαστικών δυσκολιών», δήλωσε η Μπετίνα Σόεν-Μπεχανζίν, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα και επικεφαλής του τμήματος της Σανγκάης.

Πηγή: newsbomb.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση