Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία σήμερα - Νέες διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 09:38 Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία σήμερα - Νέες διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Πάνω από ένα εκατομμύριο αναμένεται να βγουν στους δρόμους.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται- σύμφωνα με τα συνδικάτα- να βγουν στους δρόμους της Γαλλίας σήμερα, με τη χώρα να βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, κατά του νομοσχεδίου του Εμανουέλ Μακρόν για το συνταξιοδοτικό. 

Ακυρώσεις πτήσεων και δρομολογίων τρένων και του μετρό, κλειστά πολλά σχολεία, λιμάνια και διυλιστήρια: αυτή θα είναι η κατάσταση σήμερα στη Γαλλία, ενώ αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. 

Τα εργατικά συνδικάτα υπόσχονται ότι θα «ακινητοποιηθεί» όλη η χώρα και θα βγουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρόν να ανεβάσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. 

Γαλλία: «Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης»

Έπειτα από δύο μήνες αντιπαράθεσης και πέντε προηγούμενες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Πολλοί αναρωτιούνται αν οι σημερινές διαμαρτυρίες θα είναι η αρχή ενός αναζωογονημένου κινήματος που θα πιέσει την κυβέρνηση ή αν θα αποτελέσει το τελευταίο ξέσπασμα οργής προτού ξεθωριάσει, καθώς ο Μακρόν θα προχωρά με τις αλλαγές. 

«Θα αποτελέσει το σημείο καμπής; Θα καταφέρει η οποιαδήποτε πλευρά να πείσει την κοινή γνώμη ή όχι;», διερωτάται η Κλοέ Μορά, πολιτική επιστήμονας και πρώην σύμβουλος δύο πρωθυπουργών. 

Αναλυτές λένε πως ο Μακρόν- που είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κοινωνική αντιπαράθεση μετά την επανεκλογή του πέρυσι- έχει στριμώξει τον εαυτό του στη γωνία επειδή έχει επενδύσει πολύ σε μια αλλαγή που λίγοι θέλουν ή θεωρούν επείγουσα. Τώρα, αν αποτύχει να προχωρήσει το νομοσχέδιο, αυτό θα τον κάνει να φανεί ένας ανίσχυρος πρόεδρος, μόλις τον δεύτερο χρόνο της πενταετούς δεύτερης θητείας του. 

Τα συνδικάτα έχουν δείξει σπάνια ενότητα και ισχύ, καταφέρνοντας να βγάλουν στους δρόμους πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στις προηγούμενες διαμαρτυρίες. Όμως, τώρα κάποιοι θέλουν συνεχείς απεργίες, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, ενώ κάποια συνδικάτα ήδη έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Κάτι που θα ενίσχυε την πίεση στον Μακρόν, αλλά θα μπορούσε να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους. 

«Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για διαπραγμάτευση. Αυτό είναι μέρος του προβλήματος, ο ένας από τους δύο θα χάσει», σχολίασε ο Βενσάν Μαρτινί, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Νίκαιας.

«Δύσκολα θα ανακάμψει ο Μακρόν»

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του Εμανουέλ Μακρόν και ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πως η νίκη του στις εκλογές αποτελεί μια έγκριση του κόσμου για το σχέδιό του. Όμως, οι αντίπαλοί του επισημαίνουν πως πολλοί Γάλλοι δεν τον ψήφισαν επειδή υποστήριζαν το πρόγραμμά του, αλλά προκειμένου να μην ανέβει στην εξουσία η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. 

«Πώς μπορεί να συνεχίσει να κωφεύει σε πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους;», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Γαλλίας, τη Δευτέρα. 

Η κυβέρνηση έχει κάνει μικρές υποχωρήσεις, όπως η επέκταση των εξαιρέσεων για εκείνους που ξεκίνησαν να δουλεύουν σε νεαρή ηλικία. Όμως, εκτιμήθηκε ότι κατά κύριο λόγο αυτός ήταν ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η στήριξη του συντηρητικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Με τα συνδικάτα, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή. 

«Σέβομαι το δικαίωμα στην απεργία», δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ, την Κυριακή. Όμως, συμπλήρωσε: «Όταν ακούω κάποιους να λένε ότι θέλουν να γονατίσουν την οικονομία... είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι θα γονατίσουν». 

Τον προηγούμενο μήνα, το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό συζητήθηκε στο γαλλικό κοινοβούλιο όπου η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδική διαδικασία για την επίσπευση της διαδικασίας, περιορίζοντας τη συζήτηση. Τώρα, το νομοσχέδιο είναι στη Γερουσία και ο Μακρόν ελπίζει να εγκριθεί εντός του μήνα. Κανένας δεν πιστεύει ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο για την πρώτη μεγάλη αλλαγή αυτής της θητείας του. 

«Αν κάνει πίσω τώρα, θα είναι σαν να λέει ότι εγκαταλείπει τη διακυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική επιστήμονας Κλοέ Μορά. «Σήμερα, ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος που μεταρρύθμισε τις συντάξεις και πιθανόν δημιούργησε ξανά μια ισορροπία στο σύστημα», συμπλήρωσε. 

Αλλά, αν δεν υποχωρήσει, ρισκάρει να εδραιωθεί η εικόνα του ηγέτη που εκτοξεύει εντολές από ψηλά και παίρνει συμβουλές από λίγους, λένε αναλυτές. «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πιστεύω ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για τον Μακρόν να ανακάμψει», επεσήμανε ο Μαρτινί. 

Με πληροφορίες από NYT

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση