Το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο: Έχει σπα, κινηματογράφο και... τροπικό δάσος (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 10:55 Το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο: Έχει σπα, κινηματογράφο και... τροπικό δάσος (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Hiskandar Zulkarnaen πηγαίνει στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά τους.

Ο προορισμός τους είναι το Jewel, το εμπορικό κέντρο του 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων που συνδέεται με τον τερματικό σταθμό 1, σχεδιασμένο από τον διάσημο Καναδό αρχιτέκτονα Moshe Safdie και την ομάδα του. Τα παιδιά του αγαπούν ιδιαίτερα την επταώροφη βροχοθύελλα, τον ψηλότερο εσωτερικό καταρράκτη στον κόσμο. Τρελαίνονται επίσης με ένα σόου που έχει θέμα την Disney με φως και μουσική. Στη συνέχεια, η οικογένεια σταματά στον τερματικό σταθμό 3, λίγα λεπτά μακριά με λεωφορείο ή ηλεκτρικό τρένο, για φιλικά προς τα παιδιά λούνα παρκ με βόλτες και παιχνίδια.

«Δεν έχω ακόμη βιώσει άλλο αεροδρόμιο που να παρουσιάζεται σκόπιμα ως προορισμός αναψυχής, λιανικού εμπορίου και εστίασης», λέει ο Zulkarnaen, παρομοιάζοντας το ταξίδι στο Changi με την επίσκεψη στην Orchard Road, την παγκοσμίου φήμης εμπορική λωρίδα της Σιγκαπούρης.

Changi: Το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Καλώς ήρθατε στο καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, σύμφωνα με τη Skytrax, μια εταιρεία που κατατάσσει και αξιολογεί τα αεροδρόμια.

Η Skytrax ισχυρίζεται ότι διεξάγει τη μεγαλύτερη ετήσια παγκόσμια έρευνα ικανοποίησης πελατών αεροδρομίων, όπου οι ταξιδιώτες αξιολογούν τις υπηρεσίες και τις εγκαταστάσεις σε περισσότερα από 550 αεροδρόμια. Το Changi έχει βρεθεί στην κορυφή 12 φορές στην κατάταξη της Skytrax, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πρώτων θέσεων την τελευταία δεκαετία. Επανέκτησε το στέμμα του τον Μάρτιο, αφού είχε μείνει πίσω από το Διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ της Ντόχα και το αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο τα τελευταία δύο χρόνια, κερδίζοντας επαίνους από το Skytrax για τις «απαράμιλλες εμπειρίες των επιβατών του».

«Μπορείς απλά να πας για ψώνια και για διασκέδαση»

Πριν από την πανδημία, το 2019, περίπου 382.000 πτήσεις απογειώθηκαν ή προσγειώθηκαν στο Changi, μεταφέροντας περισσότερους από 68 εκατομμύρια επιβάτες. Ενώ εξακολουθεί να ανακτά τον όγκο των επιβατών του, το Changi δεν είναι ένας απλός ταξιδιωτικός κόμβος: είναι ένα σχεδόν εμβληματικό στέκι, αγαπημένο από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης.

Ρωτήστε τη Rachel Tan, η οποία πηγαίνει τακτικά 15 λεπτά με το αυτοκίνητο στο Jewel για να κάνει τα ψώνια της. Πέρα από τα ψώνια, «μπορείτε να καθίσετε στο σιντριβάνι και να απολαύσετε την εμπειρία τού να βρίσκεστε στο Jewel», λέει η 34χρονη δικηγόρος.

Έκθεση δεινοσαύρων, σπα, κινηματογράφος, τροπικό δάσος, τσουλήθρα και άλλα αξιοθέατα

Εύκολα προσβάσιμο με το μετρό και το λεωφορείο, δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς ανθρώπους να περνούν ολόκληρη την ημέρα τους στο Changi. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία, να φάτε ένα γεύμα, να αγοράσετε πράγματα, ακόμη και να βρείτε ένα ήσυχο σημείο για να διαβάσετε για μια εξέταση. Με τα χρόνια, έχει γίνει επίσης προορισμός για γαμήλιες λήψεις και δείπνα επανένωσης.

Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν ένα κλιματιζόμενο τροπικό δάσος, λαβύρινθο με φράχτες και τσουλήθρα ύψους 12 μέτρων. Αν πετάτε και βρεθείτε στο αεροδρόμιο λίγο νωρίτερα, ο χώρος διέλευσης είναι εξοπλισμένος με σπα, κινηματογράφο που προβάλλει δωρεάν ταινίες και πισίνα, για να μην αναφέρουμε τις καρέκλες μασάζ και τον κήπο με τις πεταλούδες.

Το αεροδρόμιο έχει ακόμη και το δικό του άρωμα: ένα κατά παραγγελία άρωμα με λουλουδένιες νότες και μπαχαρικά που διαχέεται σε όλο το Changi.

Και ακριβώς έξω από τον τερματικό σταθμό 4, υπάρχει μια έκθεση δεινοσαύρων σε φυσικό μέγεθος που εκτείνεται σε μήκος ενός μιλίου.

Περήφανοι για το αεροδρόμιό τους οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης

Σε μια χώρα που έχει εμμονή με τη βαθμολογία, είτε πρόκειται για σχολεία είτε για τοπικούς ηθοποιούς, το Changi ξεχωρίζει ως ένα ιδιαίτερο σημείο υπερηφάνειας. Ένας Ινδός δημοσιογράφος έγραψε μάλιστα στο Twitter ότι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης είναι «παράλογα περήφανοι».

Και οι Αρχές της Σιγκαπούρης παρακολουθούν τις κατατάξεις των αεροδρομίων «με θρησκευτική ευλάβεια», λέει ο Shukor Yusof από τη συμβουλευτική εταιρεία αερομεταφορών Endau Analytics. «Δεν δίνει απλώς δικαιώματα καυχησιολογίας, αλλά εδραιώνει τη φήμη τους ως κορυφαίου προορισμού για τις αεροπορικές εταιρείες».

Ακόμα και όταν τα γκισέ check-in και τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών σίγησαν τρομακτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση ήταν αισιόδοξη ότι το Changi θα γινόταν και πάλι ταξιδιωτικός κόμβος, διοχετεύοντας περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης στον τομέα των αερομεταφορών.

Ο υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης δήλωσε τότε ότι ο κλάδος διαδραματίζει «κρίσιμο ρόλο» στη διασφάλιση της θέσης της πόλης-κράτους ως παγκόσμιου εμπορικού και επιχειρηματικού κόμβου.

«Το Changi είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο αεροδρόμιο για διαμετακόμιση», λέει ο Alex Chan με έδρα τη Ζυρίχη, ο οποίος περνάει από τη Σιγκαπούρη έως και τέσσερις φορές τον χρόνο κατά τη διάρκεια πολλαπλών επαγγελματικών ταξιδιών.

Αν και το Changi είναι «τεράστιο», ο κ. Chan εκτιμά ότι είναι πολύ καλύτερα οργανωμένο και πιο αποτελεσματικό από ό,τι το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ή το Schiphol του Άμστερνταμ. «Συνήθως ταξιδεύω με μια μεγάλη ομάδα περίπου 60 ατόμων, αλλά δεν έχω δει ακόμη να χάνεται μια αποσκευή εδώ. Στα άλλα μεγάλα κομβικά αεροδρόμια ανά τον κόσμο, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την πτήση ανταπόκρισης, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει ποτέ στο Changi».

Τη δεκαετία του 1990, όταν το μόνο πράγμα που παρακολουθούσε κανείς στην τηλεόραση της Σιγκαπούρης ήταν οι δραματικές σειρές που παρήγε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ο εμβληματικός πύργος ελέγχου του Changi ήταν συχνά το επίκεντρο για το εναρκτήριο πλάνο μιας νέας σειράς.

Αυτό περιλάμβανε πάντοτε έναν χαρακτήρα, ο οποίος έλειπε για πολλά χρόνια, να προσγειώνεται στο Changi και να κάνει μια γραφική διαδρομή με ταξί για το σπίτι του, πριν αναφωνήσει στους συγγενείς του πόσο πολύ είχε αλλάξει η χώρα. Το Changi, άλλωστε, άνοιξε το 1981 με μόνο έναν τερματικό σταθμό και έναν διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης.

Και η απήχησή του έχει διαρκέσει. Το 2019, το Jewel δέχτηκε 50 εκατομμύρια επισκέπτες μέσα στους πρώτους έξι μήνες από το άνοιγμά του. Ένας πέμπτος τερματικός σταθμός βρίσκεται τώρα στα σκαριά και αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

«Δεν νομίζω ότι κανένα άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι οι ντόπιοι το επισκέπτονται μόνο για διασκέδαση», λέει ο Adrian Tan, δικηγόρος και κοινωνικός σχολιαστής. Λέει ότι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης το γνωρίζουν τόσο καλά όσο και το kopitiam της γειτονιάς, δηλαδή την καφετέρια.

Ο κ. Tan περιγράφει σαρκαστικά το «εθνικό τελετουργικό» κατά την προσγείωση στο Changi μετά από ένα μακρινό ταξίδι: σχολιάζουν πόσο καλύτερο είναι από άλλα αεροδρόμια, περνούν γρήγορα από τον έλεγχο και χαμογελούν καθώς ακούγονται οι νότες του «Καλώς ήρθατε σπίτι» και στη συνέχεια πηγαίνουν για τοπικά φαγητά όπως το ρύζι με κοτόπουλο, «έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε τη γαστρονομική μας υπεροχή έναντι του υπόλοιπου κόσμου».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Changi είναι σπουδαίο. Αντιπροσωπεύει όλα αυτά στα οποία η Σιγκαπούρη είναι καλή: αποτελεσματικότητα και ευγένεια με άρωμα Σιγκαπούρης».

Φωτογραφίες: Shutterstock

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση