Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: Βίντεο από το εσωτερικό του - Οι τελευταίες φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 20:10 Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: Βίντεο από το εσωτερικό του - Οι τελευταίες φωτογραφίες

Η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοσυστημάτων δεν είναι δυνατή - Εάν το υποβρύχιο παγιδευτεί ή προκληθεί διαρροή, κανείς δεν μπορεί να βγει έξω

Πληροφορίες για τους αγνοούμενους, το εσωτερικό του υποβρυχίου όπως και φωτογραφίες προτού εκείνο χαθεί στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Με μήκος 6,7 μέτρων και βάρος 10 τόνων, το υποβρύχιο σκάφος διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία του. Χρειαζόταν περίπου δύο ώρες για να καταδυθεί 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού, όπου βρισκόταν το ιστορικό ναυάγιο.

Τη στιγμή που ερευνητικά πλοία της αμερικανκής ακτοφυλακής συνεχίζουν τις έρευνες, στοιχεία για το υποβρύχιο δίνει ο δημοσιογράφος του CBS Ντέιβιντ Πογκ, καθώς με αυτό ταξίδεψε πέρσι στα συντρίμμια του ναυαγίου του Τιτανικού.

Εικονίζεται να μιλά, σε βίντεο του 2022 στο BBC, από το εσωτερικό του υποβρυχίου. Είχε δηλώσει ότι, όταν το συνοδευτικό πλοίο βρίσκεται ακριβώς πάνω από το υποβρύχιο, είναι δυνατή η αποστολή μηνυμάτων.

Διαφορετικά, η επικοινωνία μέσω GPS ή ραδιοσυστημάτων δεν είναι δυνατή, καθώς κανένα από τα δύο συστήματα δεν λειτουργεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του CBS, οι επιβάτες μπαίνουν στο υποβρύχιο και στη συνέχεια αυτό σφραγίζεται απ' έξω με πολλά μπουλόνια.

Εάν το υποβρύχιο παγιδευτεί ή προκληθεί διαρροή, κάνεις δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ δεν υπάρχει και εφεδρικό μέσο διάσωσης.

Κατά τον ερευνητή, δε, των ωκεανών, Ρόμπερτ Μπλάσιακ, εάν το υποβρύχιο έχει πέσει στον πυθμένα του ωκεανού, η πίεση της ατμόσφαιρας θα είναι περίπου 380 φορές περισσότερη απ' ό,τι στην επιφάνεια.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος είχε επάρκεια οξυγόνου για 70 έως 96 ώρες.

Όμως «εάν οι επιβάτες πανικοβληθούν και αρχίσουν να έχουν έντονη δραστηριότητα μέσα στην καμπίνα, το οξυγόνο θα λιγοστέψει πολύ πιο γρήγορα» δήλωσε στο BBC o Φραν Όουεν, πρώην διευθυντής της ομάδας Ερευνάς και Διάσωσης από την Αυστραλία.

Οι έρευνες

Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τα ερευνητικά πλοία συνεχίζουν να ερευνούν την επιφάνεια του ωκεανού.

Ένα καναδικό αεροσκάφος P3 Aurora πραγματοποιεί, παράλληλα, έρευνες στις περιοχές, επιβεβαίωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι η συνολική περιοχή που ερευνήθηκε μέχρι το πρωί της Τρίτης ήταν πάνω από 10.000 τετραγωνικά μίλια.

Την Τρίτη, επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας της Γαλλίας έστειλε το Atalante, πλοίο εξοπλισμένο με ένα υποθαλάσσιο ρομπότ, για να συνδράμει στις έρευνες.

Οι τελευταίες φωτογραφίες πριν την καταβύθιση

Εν τω μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες πριν τη μοιραία καταβύθιση.

Σε αυτές, διακρίνεται το μικροσκοπικό υποβρύχιο σκάφος να φεύγει από το λιμάνι Σεντ Τζον, στον Κόλπο του Φάντι, στην περιφέρεια του Νιου Μπράνσγουικ στον Καναδά.

Το υποβρύχιο φαίνεται να ρυμουλκείται από το μητρικό σκάφος MV Polar Prince.

Το ρυμουλκό οδηγεί το υποβρύχιο στα ανοιχτά της θάλασσας, για να προσεγγίσει το σημείο πάνω από τα συντρίμμια του Τιτανικού.

ekkinisi1
ekkinisi2

 

0e09664b-6911-44fe-b4f3-b387826cddd0
11ff1edd-3cdd-4e22-966a-b84032225c40

Η καθυστέρηση οκτώ ωρών

Η εταιρεία OceanGate, στην οποία ανήκει το υποβρύχιο, χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνισή του στην ακτοφυλακή αφότου έχασε επαφή μαζί του. Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail.

Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη.

Στις 9.45 πμ – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince.

Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το πλήρωμα – που έχει περίπου 45 ώρες οξυγόνου – έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

«Σοκαρίστηκα από την εξαφάνιση»

Για τους επιβαίνοντες του υποβρυχίου μίλησε και ο Αμερικανός επιστήμονας και ωκεανογράφος, Ντέιβιντ Μίρνς.

Όπως εξηγεί στην κάμερα του BBC, γνώριζε δύο από τα πέντε άτομα που επέβαιναν στο εξαφανισμένο υποβρύχιο, τον Χάμις Χάρντινγκ και τον Πολ Ανρί Ναρζολέ.

«Όταν έμαθα ότι ο Χάμις αγνοείται, σοκαρίστηκα» δήλωσε.

«Είμαστε μια μικρή κοινότητα εξερευνητών» πρόσθεσε.

Οι αγνοούμενοι

Τα πέντε άτομα της αποστολής είναι:

- Ο Χάμις Χάρντινγκ 58, ετών δισεκατομμυριούχος από Ηνωμένο Βασίλειο και πρόεδρος της εταιρείας αεροσκαφών Action Aviation
- Ο 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.
- Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.
- Ο Σεχζάντα Νταβούντ από το Πακιστάν - διαχειριστής του Ινστιτούτου SETI, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια - και ο γιος του Σουλεμάν.

Όλοι πλήρωσαν από 250.000 δολάρια ο καθένας για να ζήσουν την συγκλονιτική ομολογουμένως εμπειρία.

ypobrixio
Από αριστερά προς τα δεξιά: Πολ Ανρί Ναρζολέ, Χάμις Χάρτινγκ, Στόκτον Ρας


 

ntaount
O 48χρονος Σαχζάντα Νταούντ


«Υπογράφεις μία δήλωση που αναφέρει ξεκάθαρα ότι μπορεί να πεθάνεις»

Ο Μάικ Ρέις, συγγραφέας και παραγωγός με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατέβηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού με το Titan Sub πέρυσι.

Όπως δήλωσε στο BBC Breakfast, όποιος αποφασίσει να μπει σε μια τέτοια αποστολή, ξέρει ότι μπορεί να πεθάνει.

«Υπογράφεις ένα σωρό έγγραφα αλλά στην πρώτη σελίδα αναφέρεται η λέξη θάνατος ξεκάθαρα, τρεις φορές. Επομένως όσοι θέλουν να καταδυθούν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τους κινδύνους.

Καθώς έμπαινα στο υποβρύχιο σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος, είναι πάντα στο μυαλό σου» είπε χαρακτηριστικά.

Τα πέντε σενάρια για την τύχη του υποβρυχίου

Όπως επισημαίνει το CNN παραθέτοντας τα ακόλουθα σενάρια:

1. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η διακοπή ρεύματος, η οποία θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την απώλεια επικοινωνίας, δήλωσε ο Eric Fusil, ειδικός σε υποβρύχια και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. «Ορισμένα υποβρύχια διαθέτουν γεννήτρια αλλά δεν είναι σαφές αν το σκάφος «Titan» είχε εφεδρικό σύστημα ενέργειας όταν χάθηκε το ίχνος του», πρόσθεσε.

2. Ένα βραχυκύκλωμα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο τουριστικό υποβρύχιο, το οποίο όχι μόνο θα κατέστρεφε τα συστήματα επικοινωνίας του, αλλά θα προκαλούσε τοξικές αναθυμιάσεις σε έναν μικρό, κλειστό χώρο - ένα σημαντικό κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, υπογράμμισε ο Αυστραλός καθηγητής.

3. Να έχει πλημμυρίσει. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για όλα τα τουριστικά σκάφη που βρίσκονται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού καθώς δέχονται τεράστια πίεση. Πάντως, το σκάφος «Titan» είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την πίεση στο σκάφος και ενεργοποιεί μια προειδοποίηση στον χειριστή του εάν εντοπιστούν προβλήματα.

4. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να έχει παγιδευτεί κάπου. Με ισχυρά υποβρύχια ρεύματα και τα συντρίμμια του Τιτανικού στον πυθμένα του ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει παγιδευτεί ή μπλοκαριστεί στη διάρκεια της πορείας του, δήλωσε ο Eric Fusil.

Πάντως, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, το σενάριο να έχει παγιδευτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού, είναι πιθανόν το επικρατέστερο. «Τα συντρίμμια του Τιτανικού, τα οποία βρίσκονται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον πυθμένα του ωκεανού, παραμένουν εκεί πάνω από έναν αιώνα.Υπάρχουν κομμάτια του παντού. Είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Frank Owen OAM, εν αποστρατεία αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και διευθυντής του προγράμματος διαφυγής και διάσωσης υποβρυχίων.

«Η επαφή χάθηκε ύστερα από μία ώρα και 45 λεπτά μετά το ταξίδι του γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλήρωμα μπορεί να βρισκόταν κοντά ή να ήταν ήδη στον πυθμένα του ωκεανού», όπως τόνισε .
To σκάφος μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα τρεις κόμβους, αλλά κινείται πιο αργά όσο πιο βαθιά πηγαίνει προς τον βυθό. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή επικοινωνιών, το σκάφος είναι εξοπλισμένο με βαρίδια που μπορούν να απελευθερωθούν σε περίπτωση ανάγκης, δημιουργώντας αρκετή άνωση για να αναδυθεί στην επιφάνεια.

190404-oceangate-630x433

Το τουριστικό υποβρύχιο διαθέτει επίσης μια σειρά από σήματα, φωτισμό, και άλλο εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις αναδυθεί στην επιφάνεια για να προσελκύσει την προσοχή των πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

5. Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρξει διαρροή στο υπό πίεση κύτος, οπότε οι προβλέψεις δεν είναι καλές, δήλωσε ο Alistair Greig, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

«Εάν έχει κατέβει στον πυθμένα του ωκεανού και δεν μπορεί να ανέβει με τις δικές του δυνάμεις, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες», τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας.  «Ενώ το τουριστικό υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, και σίγουρα όχι δύτες», πρόσθεσε.

Για τον Chris Parry, εν αποστρατεία αντιναύαρχο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, η διάσωση στο βυθό είναι «μια πολύ δύσκολη επιχείρηση». «Το σκάφος «Titan» θα βρίσκεται σε μια τάφρο. Υπάρχουν πολλά συντρίμμια τριγύρω. Έτσι, η προσπάθεια εντοπισμού του στην περιοχή που θέλουμε να ψάξουμε με ένα άλλο υποβρύχιο θα είναι πράγματι πολύ δύσκολη», τόνισε.

πηγή: protothema,gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση