ΝΑΤΟ: Αγώνας δρόμου για την έγκριση ένταξης της Σουηδίας - Τετραμερής με Τουρκία και Φινλανδία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023 22:00 ΝΑΤΟ: Αγώνας δρόμου για την έγκριση ένταξης της Σουηδίας - Τετραμερής με Τουρκία και Φινλανδία

Πιέσεις στην Άγκυρα για να άρει το βέτο - Εντείνονται οι συνομιλίες πριν από τη Σύνοδο στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου

Τετραμερής συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ΓΓ της Βορειοατλνατικής Συμμαχίας, κορυφαίοι διπλωματές από Σουηδία και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων στο οποίο αναμένεται να βρεθούν και σύμβουλοι από τη Φινλανδία.

«Έχει έρθει η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε κατά τη διάρκια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο Στόλτενμπεργκ. 

Σημειώνεται ότι μέλη του ΝΑΤΟ ασκούν πιέσεις ώστε η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους, στη Λιθουανία, στις 11-12 Ιουλίου.

Η Τουρκία, όμως, δεν έχει ακόμη αποσύρει το βέτο και τις ενστάσεις της.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν και υπουργοί Εξωτερικών, όπως και σύμβουλοι από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία.  

Η Σουδία επιθυμεί, μετά τη ρωσική εισβολή, να γίνει το νέο μέλος του ΝΑΤΟ, όμως τη διαδικασία της ένταξης μπλοκάρουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Οι αξιωματούχοι της Δύσης επιμένουν, από τη μεριά τους, ότι η Σουηδία πληροί τα κριτήρια για την ένταξη, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά στη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά κινημάτων των Κούρδων, που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν τρομοκρατικά. 

Νωρίτερα φέτος, πάντως, η Τουρκία ήρε τις ενστάσεις της για τη Φινλανδία που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση