Ρωσία: Επιχείρηση εκκαθάρισης από τον Πούτιν - Πού βρίσκονται κορυφαίοι στρατηγοί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 22:39 Ρωσία: Επιχείρηση εκκαθάρισης από τον Πούτιν - Πού βρίσκονται κορυφαίοι στρατηγοί

Μεγάλη κινητικότητα στο Κρεμλίνο, με τον Πούτιν να προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη μετά την ανταρσία της Wagner. Ο διαβόητος Σ. Σουροβίκιν, που είχε καλές σχέσεις με τον Πριγκόζιν, φέρεται να έχει συλληφθεί. "Αγνοείται" ωστόσο και ο "εχθρός" του επικεφαλής της Wagner, Β. Γκερασίμοφ.

Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται από το Κρεμλίνο επιχείρηση εκκαθάρισης των υποστηρικτών του επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τον ανώτατο στρατηγό του ρωσικού στρατού, Σεργκέι Σουροβίκιν να φέρεται να έχει συλληφθεί.

Ο αποκαλούμενος "Στρατηγός Αρμαγεδδών", που είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πριγκόζιν, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και αρκετές μέρες και, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν το θέμα, έχει συλληφθεί.

Παραμένει ασαφές εάν ο αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής δύναμης εισβολής στην Ουκρανία και επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεών της, έχει κατηγορηθεί ως συνωμότης στην εξέγερση της Wagner ή απλώς κρατείται για ανάκριση, και πού κρατείται.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ο στρατηγός έχει "εξαφανιστεί", ενώ η κόρη του Σουροβίκιν, Βερόνικα ισχυρίστηκε ότι «όλα είναι καλά» με τον πατέρα της.

«Ειλικρινά, όχι, δεν του έχει συμβεί τίποτα, είναι στη δουλειά», είπε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Baza. «Πότε εμφανιζόταν στα ΜΜΕ κάθε μέρα; Δεν έκανε ποτέ δηλώσεις κάθε μέρα», πρόσθεσε. «Όπως καταλαβαίνω, όλα κυλούν όπως συμβαίνουν κανονικά τα πράγματα. Όλοι είναι στο χώρο εργασίας τους, όλα είναι καλά».

Αποκαθιστά την τάξη ο Πούτιν

Ο Πούτιν έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην κορυφή των υπηρεσιών ασφαλείας, είπαν μέλη της ελίτ της Μόσχας και δυτικοί αξιωματούχοι, με τον πρόεδρο να κινείται για να αποτρέψει τους επικριτές του, να αποκαταστήσει την τάξη και την κυριαρχία του μετά την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία σε τρεις δεκαετίες.

Πολλοί από τους σκληροπυρηνικούς που είναι γνωστό ότι συμπάσχουν με την Wagner και επικρίνουν τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χαθεί από τη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες ημέρες. Την ίδια στιγμή, πιστοί - όπως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίο ο Πριγκόζιν ήλπιζε να ανατρέψει στο πραξικόπημά του - έχουν εμφανιστεί δημόσια συμμετέχοντας σε συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

«Ο Πούτιν γνώριζε για [τα σχέδια εξέγερσης του Πριγκόζιν] εκ των προτέρων, όπως καταλαβαίνουμε, και έτσι θα μπορούσε να προετοιμαστεί σε κάποιο βαθμό», είπε ένας δυτικός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ήταν σε θέση να δει ποιος έκανε τι εκείνη την ημέρα. Και τώρα καθαρίζει το σπίτι».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι πιστεύουν ότι ο Σουροβίκιν είχε συλληφθεί, προσθέτοντας: «Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που θα ακολουθήσουν».

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ την Πέμπτη: «Παραμένει ασαφές ποιος ήταν πίσω από αυτή την στρατιωτική εξέγερση. Κάποιοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί. Υποθέτω λοιπόν ότι ο Πούτιν θα είναι σε λειτουργία εκκαθάρισης, εσωτερικά. Και μια πιο δυναμική διάθεση».

Το Κρεμλίνο την Πέμπτη αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τον Σουροβίκιν και είπε στους δημοσιογράφους ότι θα έπρεπε να ρωτήσουν το υπουργείο Άμυνας.

"Ο Σουροβίκιν γνώριζε περισσότερα από τον καθένα"

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος και πρώην βουλευτής φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο, υποστήριξε ότι η έρευνα θα αφορούσε «όλους τους στρατηγούς και αξιωματικούς που ήταν σε επαφή με τον Πριγκόζιν και την Wagner» σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί πώς το ρωσικό κράτος βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση.

«Το κύριο καθήκον της έρευνας δεν είναι να ανακαλύψει ποιος πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά ποια συστημικά λάθη έγιναν από διάφορα μέλη της κυβέρνησης. Για να μην επαναληφθεί ποτέ η εξέγερση», έγραψε ο Μάρκοφ στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram.

«Ο Σουροβικίν πιθανώς ανακρίνεται για πολλές ώρες εδώ και πολλές μέρες. Όχι γιατί είναι ο βασικός ύποπτος, αλλά γιατί είναι ο καλύτερα ενημερωμένος. Ήταν το κύριο σημείο επαφής μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της Wagner, επομένως γνωρίζει περισσότερα από τον καθένα», πρόσθεσε ο Μάρκοφ.

Γνωστός ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών» για τις βάναυσες τακτικές του βομβαρδισμού στη Συρία, ο Σουροβίκιν προήχθη το περασμένο φθινόπωρο για να διαχειριστεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και υποβιβάστηκε γρήγορα, παρέμεινε αγαπημένος μεταξύ της πιο σκληροπυρηνικής φιλοπολεμικής κοινότητας στη Ρωσία και εμφανίστηκε ως χειριστής του παραστρατιωτικού σώματος Wagner που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία.

Καθώς η σύγκρουση του Πριγκόζιν με το στρατιωτικό κατεστημένο στη Μόσχα κλιμακώθηκε, ο Σουροβίκιν πιστεύεται ότι ενήργησε ως ενδιάμεσος. Μόλις η σύγκρουση κατέληξε σε ένοπλη εξέγερση κατά της αμυντικής ελίτ στη Μόσχα, ο Σουροβίκιν έκανε μια σύντομη δήλωση καλώντας τους μαχητές της Wagner να καταθέσουν τα όπλα τους. Μετά εξαφανίστηκε.

Ο βετεράνος Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξέι Βενεντίκτοφ δήλωσε ότι ο Σουροβίκιν «δεν έχει επαφή με την οικογένειά του εδώ και τρεις ημέρες. Ούτε οι φρουροί του απαντούν».

Οι υποψίες γύρω από τον Σουροβίκιν μπορεί να προέκυψαν από την καλή σχέση του με τον Πριγκόζιν. Ενώ ο πολέμαρχος της Wagner διαφωνούσε με άλλους στρατηγούς— κατηγορώντας τους για τον μεγάλο αριθμό θανάτων Ρώσων στρατιωτών κατά την εισβολή και κατηγορώντας τους για «γενοκτονία» — συνέχισε τον διάλογο με τον Σουροβίκιν.

Ο Σουροβίκιν συγκρούστηκε επίσης με τους κορυφαίους του υπουργείου Άμυνας για την τακτική και τη στρατηγική, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να τον υποβιβάσει από επικεφαλής της ρωσικής εισβολής μετά από λίγους μήνες στο συγκεκριμένο πόστο. Ο Πούτιν επανέφερε τον Βαλέρι Γκερασίμοφ και η Ρωσία ξεκίνησε μια νέα επίθεση αμέσως μετά.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε μια αναφορά των New York Times ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο Πεσκόφ είπε ότι περίμενε «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού».

Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι ο Σουροβίκιν, όπως και πολλοί στο κατεστημένο της ρωσικής ασφάλειας, γνώριζε για τα σχέδια του Πριγκόζιν, αλλά είπαν ότι δεν ήταν μεταξύ των συνωμοτών.

"Αγνοείται" ο Γκερασίμοφ

Εκτός από τον Σουροβίκιν, αγνοείται και η τύχη του αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ. Δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση μετά την ανταρσία της Wagner ενώ δεν έχει γίνει και αναφορά του σε κανένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας από τις 9 Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι ο Γκερασίμοφ είναι, σύμφωνα με ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, ένα από τα τρία πρόσωπα που κατέχουν "πυρηνικό χαρτοφύλακα" ενώ ήταν μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, τα πρόσωπα που είχε "βάλει στο μάτι" ο Πριγκόζιν, ζητώντας την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

πηγή: news247.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση